Průmysl a obchod

Chystá se stavba plynovodu, který povede přes celou Moravu

Zhruba 260 kilometrů bude měřit plynovod Moravia, jehož stavbu připravuje společnost Net4Gas, která v Česku provozuje síť páteřních plynovodů. Plynovod povede z Břeclavska přes celou Moravu a české Slezsko až k česko-polské hranici. ČTK o tom informoval mluvčí společnosti Net4Gas Milan Řepka. Výstavba plynovodu by měla začít v roce 2016, hotový by mohl být do konce roku 2017.
Nový plynovod má posílit kapacitu současného potrubí a stavět se má v souběhu s ním. Z dokumentace EIA, která posuzuje vliv na životní prostředí, vyplývá, že ve zcela nové trase povede plynovod Moravia jen v úseku mezi Děhylovem a Hatí na Opavsku. Mluvčí Net4Gas uvedl, že firma předpokládá, že bude třeba posílit kapacitní možnosti domácí přepravní soustavy, ale rovněž energetickou bezpečnost Česka kvůli většímu rozčleňování přepravních cest zemního plynu v Evropě.
„Vybudování plynovodu Moravia/Morava by mohlo být i významným příspěvkem k zajištění ekologicky nejpřijatelnějšího energetického zdroje pro průmysl ve Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Zároveň by realizace tohoto projektu znamenala zvýšení kapacity přepravní soustavy v České republice, a tím i vyšší míru flexibility provozu některých podzemních zásobníků plynu,“ uvedl Řepka.
Ve čtyřech krajích se stavba dotkne celkem 128 obcí a měst. Začátek plynovodu bude v Tvrdonicích na Břeclavsku, odkud povede přes Hodonínsko, Vyškovsko, Kroměřížsko a Přerovsko do Libhoště na Novojičínsku. Tento úsek bude měřit přes 157 kilometrů. V Libhošti se plynovod Moravia rozdělí na dvě větve. Jedna, dlouhá přes 50 kilometrů, míří přes Příbor, Hukvaldy a Frýdek-Místek směrem k Českému Těšínu do Třanovic na Frýdecko-Místecku. Druhá trasa bude mít zhruba 35 kilometrů a povede přes Studénku a okraj Ostravy do Děhylova. Odtud bude pokračovat nový téměř sedmnáctikilometrový úsek přes Hlučín do Hatě u polské hranice. Tam bude končit v hraniční předávací stanici a navazovat na plynovod v Polsku.
Ministerstvo životního prostředí vydalo k záměru souhlasné stanovisko. Podle něj stavba výrazněji neohrozí životní prostředí. Dotkne se například Chráněné krajinné oblasti Poodří, ale její vliv lze minimalizovat vhodným načasováním prací. V podmínkách, které ministerstvo pro stavbu stanovilo, například je, že v okolí vodních toků, tůní nebo mokřadů se nesmí stavět v období rozmnožování ryb a obojživelníků. Dokumentace EIA připomíná, že se nový plynovod bude na mnoha místech křížit s železniční tratí, důležitými silnicemi i dálnicí.
Net4Gas je dceřinou firmou české společnost RWE Transgas. Ta v minulých dnech zahájila její prodej. Firma provozuje asi 2500 kilometrů plynovodů, zisk za předloňský rok přesáhl pět miliard korun. Odhady hodnoty Net4Gas se pohybují v řádu desítek miliard korun.
zpráva ČTK
zdroj obr. www.net4gas.cz