Průmysl a obchod

Cidem loni navýšil investice na téměř 70 miliónů korun

Společnost Cidem Hranice loni navýšila své investice na bezmála 70 miliónů Kč, což je podle jejího vedení téměř dvojnásobek předloňské částky. Firma v minulém roce především dokončila rozšíření kapacity výroby cementotřískových desek. Cidem díky tomu bude moci ročně vyrábět více než 60 000 metrů krychlových cementotřískových desek. Původní kapacita výroby činila 40 000 metrů krychlových.
„Testovací a následný úspěšný ostrý provoz proběhl v prvním čtvrtletí roku 2010. Celková investice dosáhla hodnoty 51 miliónů korun. Pro investici jsme se rozhodli mimo jiné proto, že poprávka po cementotřískových deskách roste,“ řekl ČTK předseda představenstva společnosti Tomáš Vavřík. Doplnil, že firma loni uvedla do provozu také novou linku na povrchovou úpravu desek.
V letošním roce společnost bude podle něj investovat zhruba 20 miliónů korun do vybudování kotelny na spalování biomasy, která bude alternativou stávající plynové kotelny. „Projekt zahrnuje řadu dalších opatření k úspoře energie, jako jsou instalace do zateplené fasády administrativní budovy, výměny regulačních ventilů či využití odpadního tepla,“ uvedl Vavřík.
Cidem zmíněné investice hradí z vlastních prostředků a ze státních dotací a pobídek. Hranické společnosti loni klesl čistý zisk ze 152,6 miliónu Kč v roce 2009 na 123,4 miliónu Kč. Firmě loni poklesly i tržby za prodej vlastních výrobků a služeb. Snížily se o 2,9 procenta na 282,8 miliónu Kč.
zpráva ČTK