Průmysl a obchod

Cidemu Hranice klesl zisk na 123,4 mil. korun

Společnosti Cidem Hranice loni klesl čistý zisk ze 152,6 miliónu Kč v roce 2009 na 123,4 miliónu Kč. Výrobce cementotřískových desek přesto vyplatí svým akcionářům hrubou dividendu ve stejné výši jako loni, a to 128 korun na jednu tisícikorunovou akcii. Rozhodla o tom řádná valná hromada společnosti.
Hranické firmě loni poklesly i tržby za prodej vlastních výrobků a služeb. Snížily se o 2,9 procenta na 282,8 miliónu korun. Společnost měla nižší tržby přesto, že se jí loni podařilo navýšit prodej cementotřískových desek o čtyři procenta na 27 777 metrů krychlových. „Pokles tržeb způsobilo to, že jsme museli pod tlakem konkurenčních výrobců snížit naše ceny. Tlak na ceny samozřejmě souvisí s hospodářskou krizí,“ řekl ČTK předseda představenstva společnosti Tomáš Vavřík. K loňskému zisku uvedl, že jej negativně ovlivnily kromě nižších tržeb zvýšené odpisy z důvodu rozsáhlé modernizace výroby a snížení finančního výsledku hospodaření.
Akcionáři Cidemu na dnešní valné hromadě rozhodli, že společnost použije 67,7 miliónu korun z loňského zisku na výplatu dividend. Zhruba 6,2 miliónu Kč firma převede do rezervního fondu, zbylých 49,5 miliónu korun ponechá jako nerozdělený zisk.
Cidem měl na konci loňského roku celková aktiva 1,19 miliardy korun, jeho vlastní kapitál obnášel 1,05 miliardy Kč a cizí zdroje 130,6 miliónu Kč. V roce předchozím cizí zdroje společnosti činily 70,8 milionu korun.
Nejvýznamnějším akcionářem Cidemu Hranice je s téměř padesátiprocentním podílem společnost Dopravní a stavební holding. Hranický výrobce cementotřískových desek loni zaměstnával v průměru 125 lidí.
zpráva ČTK