Průmysl a obchod

Cidemu letos klesla výroba i prodej, loňský rok byl ale úspěšný

Hranický výrobce stavebnin Cidem letos už pocítil na svých tržbách krizi tuzemského stavebnictví. Zatímco ještě loni se firmě navzdory poklesu stavební výroby podařilo mírně zvýšit tržby, v prvních měsících letošního roku vykazuje nižší prodej. 
 
Vedení Cidemu nevyloučilo, že kvůli klesající poptávce začne pracovat na restrukturalizaci společnosti, která se specializuje na výrobu cementotřískových desek.
Generální ředitel Cidemu Hranice Tomáš Vavřík ČTK řekl, že na začátku letošního roku se naplno projevila krize stavebnictví a výhled do dalších měsíců není optimistický. Produkce Cidemu za první čtyři měsíce meziročně klesla o 50 procent a prodej je nižší o 25 procent. „Zvažujeme proto restrukturalizaci, která by v budoucnu měla přinést zlepšení hospodářského výsledku,“ uvedl Vavřík, který podrobnosti zatím nezveřejnil.
V Česku podle Vavříka stagnují investice do dopravní infrastruktury i rekonstrukce majetku měst a obcí. „Podnikatelské subjekty omezují výdaje na výstavbu nových továren, administrativních a nákupních center. Útlum je zřejmý i u obnovy a dostavby bytového fondu, a to i přes příznivou situaci na trhu úvěrů,“ upozornil Vavřík.
Ještě loni Cidem zvýšil tržby z 340 miliónů korun v roce 2011 na 347 miliónů korun. Firmě vzrostl i zisk, a to z předloňských 111,5 miliónu na 168 miliónů korun. Už loni se ale firma potýkala s krizí stavebnictví a celkový prodej cementotřískových desek klesl o dvě procenta.
Cidemu se loni podařilo zvyšovat tržby i díky vývoji nových výrobků. Odbyt firmě vzrostl především v Rakousku a Polsku. Tržby Cidemu Hranice se tak loni ještě zvýšily přesto, že tuzemská stavební produkce podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesla o 7,2 procenta na 160 miliard Kč.
Loňský nárůst zisku Cidemu Vavřík přičetl nejen vyšším tržbám za prodej výrobků a služeb, ale také snížení zásob a lepšímu finančnímu výsledku hospodaření. Ukazatel finančního hospodaření loni příznivě ovlivnily například vyšší výnosy z podílů ve firmách, v nichž má Cidem podíl, i přecenění vlastněných cenných papírů a derivátů.

Společnost Cidem Hranice byla založena v roce 1991 a specializuje se na výrobu cementotřískových desek. Nejvýznamnějším akcionářem Cidemu Hranice je s téměř padesátiprocentním podílem společnost Dopravní a stavební holding. Cidem Hranice má základní kapitál 529 miliónů korun.
zpráva ČTK