Průmysl a obchod

Cihelna Štěrboholy slaví 90 let svého fungování

V roce 1929 začal provozovat stavitel Urban, děd nynějších majitelů, cihelnu ve Štěrboholích. První výrobky, které vycházely ze staré kruhové pece, kde se topilo uhlím, byly cihly CDm. Cihelna přežila období druhé světové války, ale rok 1950 byl pro zakladatele zlomový. Komunisté výrobní závod znárodnili. Nastrčeným správců cizího majetku, mezi kterými byl např. Místní národní výbor Štěrboholy, Pražské cihelny, n. p., a Armabeton, n. p., se povedlo podnik dovést do slepé uličky. V roce 1988 byl závod zavřen a postupně rozkraden.

Cihelna Štěrboholy slaví 90 let svého fungováníCihelna Štěrboholy slaví 90 let svého fungováníCihelna Štěrboholy slaví 90 let svého fungování

Cihelna Štěrboholy slaví 90 let svého fungováníCihelna Štěrboholy slaví 90 let svého fungování

V roce 1992 byl závod vrácen dědicům původního majitele. Nynější majitelé, rodina Fialova, stáli před otázkou, jestli mají závod zbourat, opravit nebo prodat. Rozhodnutí bylo odvážné. V květnu roku 1994 nechali starou cihelnu zbourat a začal se stavět první výrobní závod po revoluci a celý ze soukromých finančních prostředků. Od června 1995 se začala psát nová kapitola závodu ve Štěrboholích. Stavební práce zajistila firma HOS, generálním projektantem byl Kerazont, s. r. o., halu dodala Mostárna Hustopeče a generálním dodavatelem technologie se stal STAST Brno, s. r. o.

Těžba cihlářské suroviny probíhá v DP Štěrboholy. Pásová doprava zajišťuje kontinuální přísun suroviny (illitické břidlice) do přípravny, kde se surovina zpracovává v kolovém mlýnu a na válcích. Dalším krokem je lisování ve vakuovém lisu. Sušení probíhá v komorových sušárnách o celkové délce 13 m. Nejkratší tunelová pec o délce 62,6 m zajišťuje kvalitní výpal materiálů. Palivem v peci je zemní plyn, který zajišťuje nízkou spotřebu pro výpal a sušení která je dána hodnotou 124,4 až 131,57 J/kg vypálené hmoty.

Z výrobního sortimentu můžeme vyzdvihnout plné cihly mnoha rozměrů, jako jsou Cihla plná 290x140x65, Cihla plná NF 240x115x71, Cihla plná rakouský formát 250x120x65, atypické tvarovky s nejvyšší pevností v tlaku v České republice. Dále cihly CDm, cihla voštinová, stájová dlažba s atestem kyselinovzdornosti a další malé formáty.

tisková zpráva