Průmysl a obchod

Čížkovická cementárna očekává další pokles spotřeby cementu

Pokles spotřeby cementu bude pokračovat i v letošním roce, předpokládá cementárna Lafarge Cement z Čížkovic na Litoměřicku. Propad bude podle společnosti mírnější než v předchozích letech. Firma se nyní formou investic připravuje na dobu, kdy se trh zotaví. ČTK to řekl generální ředitel podniku Janusz Miluch.
 
Od roku 2008 klesla domácí spotřeba cementu o třetinu. Nejvýraznější dvouciferný propad zaznamenalo stavebnictví v letech 2009 a 2010. „Podle statistik klesla spotřeba cementu v roce 2013 o dalších šest procent, v souvislosti s tím jsme samozřejmě zaznamenali pokles tržeb a provozního hospodářského výsledku ve srovnání s rokem 2012,“ uvedl Miluch. Návrat výsledků na uspokojivou úroveň podle něj přinese až oživení stavebního odvětví, zvyšující se výroba a prodeje a odpovídající cenová politika.
Podíl exportu v Lafarge Cement je asi 40 až 42 procent. Zásadní vliv na něj nebude mít zlepšující se situace na trhu v Německu. „Růst odvětví je očekáván především na západě SRN, nikoliv na východě Německa, kam náš cement směřuje,“ vysvětlil Miluch.
Společnost už v minulosti snižovala výrobní náklady. Ve firmě nyní pracuje 145 lidí. Loni cementárna investovala do přeměny kalcinátoru, která zlepšila tepelnou účinnost výrobního systému. Při současných zimních opravách realizuje dva projekty za 30 miliónů korun, a to plynofikaci pecní linky a instalaci zařízení na využití odpadního tepla chladiče. „Jsou to projekty s přínosem pro životní prostředí a zároveň nás posílí pro období, kdy se trh zotaví,“ uvedl ředitel.
Veřejnost se o cementárnu začala více zajímat poté, co se rozhodla spálit ropné kaly vytěžené z ostravských lagun. Toto palivo je levnější než uhlí, přimíchávání kalů tak ušetří cementárně několik miliónů korun. „Stále platí, že spalování paliva Geobal pro nás skončí se spotřebováním množství, které je pro nás uloženo na profesionální skládce. Spalování bude probíhat do konce roku 2017," řekl Miluch.
V roce 2012 cementárna využila přibližně 11 000 tun paliva, v roce 2013 kolem 15 000 tun. V letech 2014 až 2017 odebere Lafarge Cement 20 000 tun ročně. Ve firmě kontroluje spalování pravidelně Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Žádná z kontrol nezjistila nedostatky ani porušení povinností.
zpráva ČTK