Průmysl a obchod

Čížkovický Lafarge Cement vloni vydělal 199 mil. Kč

Tržby českého závodu cementáren Lafarge se vloni zvedly meziročně skoro o polovinu na 1,52 miliardy korun, o 50 procent je vyšší i čistý zisk, který dosáhl 199 miliónů korun. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu společnosti.
Tržby okolo 1,5 miliardy zaznamenávala čížkovická cementárna v nejlepších letech hospodářské konjunktury, recese je ale od roku 2009 výrazně srazila. V roce 2010 činily tržby jen 1,02 miliardy. Příčinu vysokého meziročního růstu ředitel společnosti Ivan Mareš komentovat nechtěl, vyjádří se prý až po valné hromadě, která se koná 15. června. Je možné, že k němu dopomohlo vytvoření společné betonárny se stavební společností Strabag, které Lafarge avizovala vloni.
Čížkovická cementárna má okolo 180 zaměstnanců. Vloni na sebe upozornila i tím, že se rozhodla spálit ropné kaly vytěžené z ostravských lagun. To se nelíbí velké části veřejnosti, která proti chování cementárny několikrát protestovala s tím, že spálení kalů zvýší znečištění ovzduší v okolí. Lafarge ale argumentuje měřením emisí, které porušení norem vyvrátilo.
Přimíchávání ropných kalů ušetří cementárně řádově milióny korun ročně za uhlí. Je plánováno na příštích pět let, další várku ostravských kalů prý už firma nechce.
zpráva ČTK