Průmysl a obchod

ČIŽP: Při stavbě D47 nebyl použit odpad

Kontrola České inspekce životního prostředí (ČIŽP) na dálnici D47 prokázala, že při stavbě dálnice D47 nebyl použit odpad namísto stavebního materiálu. ČŽIP ve své závěrečné zprávě uvádí, že EUROVIA CS v žádném případě nepoškodila přírodu ani krajinu. Vylučuje také závažné znečištění podzemních vod a nedovolené nakládání s odpady.
Inspekce se zabývala kontrolou použitých materiálů při stavbě dálnice D47, konkrétně v úseku od 146,600 km do 153,054 km. Kontrola mimo jiné prokázala, že na stavbu dálnice byly dodány a ke stavbě použity výrobky dle požadavků odběratele, a nikoli odpad. Stejné stanovisko zaujala i Česká obchodní inspekce, se kterou ČIŽP při řízení spolupracovala.
Kontrola České inspekce životního prostředí byla provedena na základě podnětu ze strany ŘSD ze dne 24. 1. 2012. Inspekce při své činnosti podrobně prošla technologické postupy a technické zprávy, stavební deníky, kontrolní a zkušební plán laboratorních zkoušek a namátkově prověřila také řadu dalších dokladů.
Více informací o kauze lze nalézt na www.pravdaod47.cz, kde jsou také předmětné posudky České inspekce životního prostředí a České obchodní inspekce.
tisková zpráva