Průmysl a obchod

ČKAIT: V ČR chybí standardy pro jednotné stanovení cen stavebních prací

V Česku chybí standardy pro jednotné stanovení cen stavebních prací. Aktuální ceníky poskytují především soukromé firmy. Ohodnocení stejných projektových úkonů se ale v různých metodách výrazně liší. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) doporučí vládě zavedení povinného sazebníku.
Povinný sazebník by se měl týkat zejména projektů partnerství soukromých a veřejných zdrojů (PPP) a zakázek vypisovaných státem. Zavedení standardizace podle komory odstraní dodatečné požadavky na vícepráce ve veřejných soutěžích, protože bude jasně definován předmět plnění.
Podle něj bude sazebník orientační a bude sloužit především pro informaci zadavatelům zakázek. Za obdobný předpis nazvaný honorářový řád komora dostala před lety pokutu půl miliónu korun od antimonopolního úřadu. Svůj postup ale následně obhájila u soudu a úřad musel pokutu vrátit. Křeček se neobává toho, že by i nový sazebník vzbudil nevoli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
„ČKAIT má ze zákona možnost vydávat ceníky. Na tuto pravomoc se vztahuje výjimka z použitelnosti soutěžního práva, jak potvrdil svým rozsudkem Nejvyšší správní soud,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Absence závazných honorářových řádů a sazebníků se týká také realizací dodávek a montáží stavebních prací. Jediným objektivním vodítkem pro zhodnocení provedených staveb podle komory zůstává přehled vydávaný ministerstvem pro místní rozvoj a materiály vydávané Svazem podnikatelů ve stavebnictví.
Rámcové údaje o hodnotě stavebních prací poskytuje také Český statistický úřad. „Ty však nemohou být považovány za srovnávací, neboť v nich není jasně uveden obsah položek,“ uvedl Křeček.
Podle ČKAIT mají sazebníky úkonů a honorářů v českých zemích dlouholetou tradici, jejíž kořeny sahají až do předválečného období. Podle komory je aktuálně zejména u státních zakázek nutné stanovit transparentní vztah mezi cenovou hladinou a předmětem zakázky.
zpráva ČTK