Ekonomika, Průmysl a obchod

Co si myslí řemeslníci o další vlně EET?

Dosud největší průzkum mezi řemeslníky uskutečnila společnost NejŘemeslníci. Přimět tuto stále více pracovně vytíženou skupinu k odpovědím nebylo nic jednoduchého. Ale podařilo se to. Veškeré otázky se točily kolem rozšíření elektronické evidence tržeb. Nově se EET bude týkat téměř všech podnikatelů a živnostníků. V anketě bylo osloveno přes 30 000 respondentů a v drtivé většině (94 %) odpovídali řemeslníci. Ministryně financí Alena Schillerová si schválení pochvalovala: „Je to dobrá zpráva pro narovnání podnikatelského prostředí. Bude platit pro všechny bez rozdílu. Zavádíme nový off-line režim pro ty nejmenší.“

EET v číslech podle Ministerstva financí:
– Přes 1 160 113 kontrol provedla Finanční a celní správa od zavedení v prosinci 2016.
– Přes 128,3 miliónu korun se vybralo na pokutách, kterých bylo uděleno 12 950.
– 400 tisíc korun byla nejvyšší uložená pokuta, nejmenší byla 100 korun.
– 20,2 miliardy korun se celkem vybralo díky EET za období 2017 až 2018.
– 18 miliard má podle odhadů dělat ročně přínos EET, až naběhne od jara 2020 i čtvrtá vlna, týkající se živnostníků, ale i lékařů či advokátů.

Legislativní tanečky
„Neberme v potaz, že se tato vláda otřásá v základech a vlastně stále není zcela jasno, jak to nakonec s rozšiřováním EET dopadne, ale držme se osvědčené zásady: Očekávej to nejlepší, ale připravuj se na to nejhorší. A to nejhorší již prošlo parlamentem a míří do senátu. Ten EET s největší pravděpodobností vrátí do parlamentu, který je za současného rozložení sil schopen senátorské veto přehlasovat. Proto nás velice zajímaly názory samotných řemeslníků a hned v první otázce jsme si ověřili, že 91 procent respondentů tento legislativní proces bedlivě sleduje,“ říká Martin Ekrt, výkonný ředitel portálu Nejřemeslníci.cz.

Z čeho jde největší hrůza
Respektive, čeho se řemeslníci nejvíce obávají v souvislosti s rozšiřováním elektronické evidence tržeb? „Musím konstatovat, že právě při této otázce se ve svých odpovědích většina respondentů nejvíce rozohnila. Největší obavy jsou z růstu byrokracie, nárůstu administrativy, časové zátěže, ze šikanózních kontrol a výdajů na SW i HW. Někteří řemeslníci dokonce tvrdí, že raději přestanou podnikat. Zaujaly i takové odpovědi, kdy řemeslníkům vadí, že jsou a priori považováni za zloděje. Jejich obavy jsou i technického rázu, protože bydlí v oblasti, kde je špatné připojení k internetu,“ upřesňuje Tomáš Čech, marketingový ředitel portálu Nejřemeslníci.cz.

Boj o čas a peníze
Lidí, kteří podnikají jako fyzická osoba, rok od roku přibývá. V prosinci 2015 (tedy rok před zavedením EET) jich evidovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu 2 400 945. Na konci roku 2018 jich už bylo 2 505 551. Nárůst tedy dělá přes 105 tisíc.

Řemeslník pracuje proto, aby si vydělal. A vydělává pouze tím, že pracuje na zakázkách od svých zákazníků. Finanční úřad není jeho zákazníkem, a přesto jej měsíčně stojí mnoho neproduktivních hodin. Z ankety vyplynulo, že měsíčně pro FÚ pracuje již dnes až 10 hodin 85 procent řemeslníků. Polovina své účetnictví zvládá vlastními silami a z 60 procent u nich dominují papírové faktury a propisky. Jen třetina dotázaných používá k vystavení faktur koupený SW a internet. A jak tomu bude po zavedení EET? „To jsme se raději přímo ani neptali, abychom je neodradili od odpovědí na další otázky,“ říká s úsměvem Tomáš Čech. A bylo jich opravdu ještě hodně.

Načerno a bez faktury
Kdo by někdy neslyšel otázku: Chcete k tomu doklad? A kdo hrdě neodpověděl: K ničemu jej nepotřebuji. Je to sice velká chyba, před níž Nejřemeslníci stále varují, ale pořád je to dost běžné. Setkala se s tím i drtivá většina dotázaných. Navíc se přes 90 procent domnívá, že EET práci bez faktur nevyřeší.

Řemeslníkům chybí zkušenost
Všeobecný odpor proti zavedení nové vlny evidence tržeb je u řemeslníků pochopitelný. Anketa prokázala, že tři čtvrtiny z nich vlastně nemá s EET žádné velké zkušenosti. Již nyní je jim však jasné, že to bude spojené s dalšími finančními výdaji. Přes 85 procent z nich se již nyní rozhodlo, že pro splnění povinnosti využije inteligentní telefon, počítač a internet.

Zajímavý je i údaj, který by mohli využít ve svých marketingových plánech výrobci SW a HW. Řemeslníci jednoznačně deklarují, že jejich volba bude ovlivněna především jednoduchostí ovládání, cenou, odolností a kompatibilitou. Navíc chtějí s novým vybavením řešit i další věci, jako jsou účetnictví, objednávky, komunikace se zákazníky a on-line objednávkový kalendář.

Někteří se nebrání, ale je jich pouze zlomek
Povinnost evidovat tržby elektronicky se v příštím roce zřejmě rozšíří i na řemeslníky. Někteří jejich zástupci se zavedení EET nebrání. Zvýšenou administrativní zátěž jsou ochotni snášet za podmínky, že z trhu odstraní nekalou konkurenci. „Pokud má EET sloužit k tomu, že nastane pořádek a budou se kontrolovat ti, kteří tržby neevidují, tak je to jenom dobře,“ říká viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer. Ten zároveň stojí v čele Cechu obkladačů, který má v Česku přes devadesát členů. „Řemeslo je o cenách. Náš člen, který odvádí daně, může udělat koupelnu třeba za 28 tisíc. Jiný ale přijde a řekne, že to bez dokladu udělá o šest tisíc levněji,“ uvádí Pommer.

Podobný názor má na rozšíření EET také Asociace malých a středních podniků a živnostníků. „Je to jedna z možných cest, která může narovnat tržní prostředí, a to zejména v oblastech podnikání, kde nebývají některé zákonné povinnosti bohužel zcela dodržovány,“ míní místopředseda asociace Zdeněk Tomíček, který po odchodu Karla Havlíčka na MPO podnikatelskou organizaci dočasně vede.

tisková zpráva