Průmysl a obchod

CPI Group koupila za 724 mil. Kč kanceláře v centru Prahy

Investiční a realitní skupina CPI Group koupila od společnosti Invesco Real Estate v centru Prahy kancelářský a bytový komplex Longin Business Center. Hodnota obchodu je 724 miliónů korun.
Administrativní centrum se nachází mezi Václavským a Karlovým náměstím. Má 11 000 metrů čtverečních kancelářských ploch. Mezi největší nájemce patří společnost McKinsey & Company, pojišťovna Cardif nebo firma Marsh.
„Komplex jsme koupili i se všemi závazky vůči stávajícím nájemcům. Vzájemné vztahy chceme nadále udržovat a rozvíjet,“ uvedl generální ředitel CPI Group Zdeněk Havelka.
CPI Group představuje letos jednoho z nejaktivnějších investorů do podnikatelských nemovitostí na českém trhu. Za nové akvizice zatím v letošním roce utratila 3 miliardy korun. Od začátku roku rozšířila své portfolio o kancelářskou budovu v Praze-Modřanech, sídlo potravinářského koncernu Nestlé pro Česko a Slovensko nebo řadu maloobchodních nemovitostí v krajích s nájemci jako Interspar, Penny Market nebo OBI. V Litvínově koupila bytový fond s 2700 byty bývalé petrochemické společnosti Unipetrol RPA. V polovině října skupina koupila průmyslový areál v Brandýse nad Labem, kde vyrábí společnost Continental Automotiv Czech Republic. V současnosti se zajíma například o nákup kancelářského komplexu developera Finep v Praze-Stodůlkách.
CPI Group je po společnosti RPG Byty s více než 10 000 byty druhým největším vlastníkem bytů v Česku. Firma vznikla v roce 1991. Její vlastnictví je často spojováno s miliardářem Radovanem Vítkem. Podle obchodního rejstříku je jediným akcionářem skupiny Vítkova matka Milada Malá.
 
V letošním roce panuje na českém trhu podnikatelských nemovitostí výrazně čilejší ruch než v roce 2009. Za tři čtvrtletí koupili investoři podle čísel poradenské společnosti CB Richard Ellis v Česku nemovitosti za 272 miliónů eur, tedy asi za 6,7 miliardy korun. Za stejné období roku 2009 to bylo 121 miliónů eur.
zpráva ČTK