Průmysl a obchod

ČSÚ: Ceny stavebních prací klesají

Dlouhodobý pokles výkonu tuzemského stavebnictví se odráží i na cenách stavebních prací. Za celý rok 2011 klesly o půl procenta, podobný pokles vykázaly podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) také v prvních dvou měsících letošního roku. Odborníci očekávají, že letos budou stavební práce zlevňovat dál. Trend ale zmírňují například dražší stavební materiály a energie, zjistila ČTK mezi stavebními firmami, developery a experty na stavebnictví.
Například developerské firmy nyní platí stavařům výrazně méně než v období hektického stavění před rokem 2009. Podle společnosti Finep klesly proti době boomu ceny stavebních prací o 10 až 15 procent, konkurenční Ekospol hovoří až o 20 procentech. „Na stavebním trhu je dnes tak málo práce, že když se developer rozhodne přitlačit dodavatele ke zdi, tak klidně dosáhne i na ceny o 30 procent nižší než v době boomu. To už ale bude velmi pravděpodobně na úkor kvality,“ řekl ČTK generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.
Silnějšímu poklesu cen za stavební práce brání zdražování stavebních materiálů, zvyšování nákladů na dopravu a celková inflace, soudí odborník na stavebnictví z KPMG Česká republika Pavel Kliment. „To, co na trhu klesá, je cena zakázek, neznamená to však nutně, že klesají náklady na stavby,“ komentoval dění ve stavebnictví expert na stavební průmysl ze společnosti Deloitte Miroslav Linhart.
S dražšími materiály má problém také Skanska. „Ceny materiálů jsou pak v mnoha případech ovlivňovány i situací na světových trzích, kde neustále roste poptávka z nově se rozvíjejících ekonomik, takže ceny spíše rostou. Výroba lokálních materiálů je pak zase ovlivňována poměrně významně cenami energií, takže i při nižší poptávce výrobci nemají prostor pro významné zlevňování,“ uvedl člen představenstva Skansky Leoš Vrzalík.
Na malé marže ve stavebnictví si postěžoval i Metrostav. „Stavebnictví obecně pracuje se strašně malou marží. Dobrá firma dosahuje asi čtyř procent zisku z tržeb. Řekněte toto nějakému obchodníkovi či člověku ze služeb a bude se jen hlasitě smát,“ řekl ČTK mluvčí firmy František Polák. „Současné snížení cen pochází z úsporných opatření přijatých v jednotlivých společnostech a ze snížení ziskové marže,“ podotkl mluvčí konkurenčního Hochtiefu CZ Michal Talián.
Případný další snížení cen stavebních prací by mohlo zlevnit například nové byty. „V případě, že by došlo k výraznějšímu poklesu cen stavebních prací, které tvoří majoritní podíl na celkových nákladech, tak by samozřejmě byl prostor i pro zlevnění novostaveb a k tomuto by i došlo. V současné době není na trhu novostaveb prostor pro růst marží developerů,“ sdělil finanční ředitel Finepu Štěpán Havlas.
Linhart z Delloite očekává, že v roce 2013 můžou ceny stavebních prací začít zase mírně růst. „Největší vliv na ceny bude mít vývoj na trhu práce, trhu výrobců materiálů a vliv čištění trhu díky konkurenci. Neočekávám statisticky výrazné snížení průměrné mzdy ve stavebnictví, výrobci stavebních materiálů také nemohou poskytovat 20 až 30 procent slevy dlouhodobě,“ dodal expert.
Větší pokles cen než ve stavebnictví vykázaly v tuzemském hospodářství v únoru už jen ceny výrobců v zemědělství, a to meziročně o 3,6 procenta. Ceny v průmyslu naopak stouply o 3,6 procenta.

zpráva ČTK