Průmysl a obchod

Čtvrtletní zisk Skansky se meziročně zvýšil, počet zakázek vzrostl

Zisk největší skandinávské stavební společnosti Skanska ve 3. čtvrtletí stoupl méně, než se čekalo. Odhady ale překonal výrazný růst zakázek hlavní stavební divize. Provozní zisk skupiny se zvýšil meziročně o 4 procenta na 1,5 miliardy švédských korun (SEK), tj. 4,4 miliardy Kč.
Analytici podle ankety agentury Reuters čekali výsledek kolem 1,6 miliardy SEK. Tržby posílily stejným tempem na 34,8 miliardy SEK. Společnosti přišly za čtvrtletí nové zakázky v hodnotě 30,5 miliardy SEK proti úrovni 26,5 miliardy korun před rokem. Analytici čekali nárůst na 28,8 miliardy SEK.
Skanska v letošním roce dosud předpokládala mírné zvýšení stavební aktivity díky oživení výstavby ve Spojených státech, které jsou jejím největším trhem. Nyní ale firma upozornila na možný negativní vliv říjnové rozpočtové krize ve Washingtonu. Ta vyvolala u některých soukromých klientů v USA zvýšenou opatrnost, což by mohlo vést k odložení některých projektů, uvedl šéf Skansky Johan Karlstrom. Celkově je ale v oblasti civilní výstavby výhled nadále příznivý, dodal.
Skanska je největší stavební firmou v České republice a na Slovensku. Loni zde zvýšila zisk po zdanění na skoro 357 milionů korun, její tržby ale klesly o 12 procent na 16 miliard korun.

zpráva ČTK