Průmysl a obchod

Cyklolávka přes Labe za téměř 40 miliónů vznikne v Čelákovicích

Lávka pro cyklisty i pěší spojí oba břehy Labe v Čelákovicích. Most zavěšený na dvou téměř čtyřicetimetrových pilonech bude stát 39,5 miliónu korun a umožní případný přejezd hasičům či sanitce. Stavba má být hotova v polovině příštího roku, řekl ČTK místostarosta Miloš Sekyra (TOP 09).
Nynější manipulační lávka přes zdymadla je v majetku Povodí Labe, není bezbariérová a veřejnost ji může používat pouze z dobré vůle majitele, uvedl místostarosta. Lidé také riskují a přes řeku chodí po železničním mostu. Nový most vznikne poblíž současné lávky a spojí Čelákovice a osadu Grado.
Budovaná cyklostezka bude dlouhá 624 metrů a tři metry široká. Dva pilony ve tvaru písmene A ponesou konstrukci o délce 243 metrů s délkou hlavního pole 156 metrů. Celková šířka lávky bude 4,7 metru a umožní přejezd vozidla do váhy 3,5 tuny. Pod mostem vznikne volný prostor pro plavbu lodí vysoký sedm a dlouhý 70 metrů.
Náklady na stavbu snížilo plánované použití vysokopevnostního betonu, uvedl Sekyra. Díky němu se tak ušetřilo na materiálu a tím i na váze. Deset miliónů korun z celkové investice pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, zbytek doplatí město. Staveniště bylo již předáno zhotoviteli, společnosti Metrostav.
Lávka má sloužit jako důležité spojení systému cyklistických stezek nadregionálního významu, které povedou podél Labe až do Německa. Dnes jsou vyznavači cyklistiky nuceni Labe překonávat lávkou u Lázní Toušeň nebo po silničním mostě nedaleko Lysé nad Labem.
zpráva ČTK