Průmysl a obchod

Dálnice D2 dostane nová svodidla za 290 miliónů

Celá dálnice D2 od Brna až po hranici se Slovenskem dostane nová a bezpečnější svodidla. Jejich výměna má začít letos na podzim, silničáři by práce měli dokončit během příštího roku. Předpokládaná cena, kterou uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v předběžném oznámení, je 290 miliónů korun. Řekla to mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.
Budou se měnit jak svodidla na krajích dálnice, tak ve středním dělicím pásu. „Pokud se budou měnit uprostřed, bude zavřený vždy levý jízdní pruh. Když se bude pracovat na krajích, uzavře se odstavný pruh,“ uvedla Ledvinová.
Většina současných svodidel pochází ještě z doby výstavby spojnice Brna a Bratislavy, tedy ze 70. let minulého století. Někde dokonce úplně chybí. „Výjimkou jsou úseky, které se loni rekonstruovaly, případně úseky, kde se musela svodidla opravit po nárazu vozidla,“ upřesnila Ledvinová. Úsek je dlouhý 61 kilometrů.
Svodidla jsou nyní na krajnici jednostranná, uprostřed oboustranná, což zůstane, budou však odolnější vůči nárazu, a tedy bezpečnější. Svodidla na krajnici podle tabulek zadrží náraz 1,5tunového osobního auta v rychlosti 110 kilometrů za hodinu, svodidla v dělicím pásu zadrží třináctitunový autobus v rychlosti 70 kilometrů za hodinu. V rizikových místech budou na krajnici odolnější oboustranná svodidla.

zpráva ČTK