Průmysl a obchod

Další etapa vnitřního okruhu Prahy má kladné posouzení EIA, na stavbu ale nejsou finance

Tři plánované stavby vnitřního okruhu Prahy, které by měly navázat na budovaný tunelový komplex Blanka, mají kladné posouzení v ekologickém procesu EIA. Město je ale minimálně v nejbližších čtyřech letech stavět nezačne, na stavby za desítky miliard korun nemá peníze. 
ČTK to řekl náměstek primátora Josef Nosek (ODS). Z finančních důvodů město ani nezačne projektovat dříve uvažované zahloubení magistrály za budovou Národního muzea.
V procesu EIA se zkoumá vliv staveb na životní prostředí. Pokud je ke stavbám vydáno kladné stanovisko, může investor pokračovat s jejich přípravou.
Na budovaný tunel Blanka, který by měl být zprovozněn v roce 2014, by měly v budoucnu navázat další tři části obchvatu, a to úsek Pelc-Tyrolka – Balabenka, Balabenka – Štěrboholská radiála a Libeňská spojka. Stavby by byly částečně vedeny tunelem a podobně jako tunel Blanka by výrazně zatížily městský rozpočet. Za Blanku město zaplatí zhruba 36 miliard korun, navazující úseky by podle předběžných odhadů stály dalších asi 40 miliard. Město tak podle Noska v nejbližších letech neuvažuje, že by se stavbou severovýchodní části začalo.
„Stavby projektově a inženýrsky připravíme. Zažádáme o územní rozhodnutí a možná i stavební povolení. Ale v horizontu tohoto a asi i poloviny příštího volebního období na výstavbu nebudou peníze,“ řekl ČTK Nosek. Metropole kvůli tomu připravuje variantu, že by chybějící část vnitřního okruhu dočasně vedla po Průmyslové ulici.
Kvůli nedostatku peněz Praha podle Noska odkládá také další významné stavby. Například plánované zahloubení magistrály u budovy Národního muzea na Václavském náměstí město nezačne ani projektovat.
Prioritou mezi dopravními stavbami budou v příštích letech podle Noska ty, na které se městu podaří získat peníze z jiných zdrojů, například z evropských fondů. Praha chce usilovat o externí financování v případě metra D či některých nových tramvajových tratí.
Praze v posledních letech klesají příjmy, metropole omezuje provozní výdaje a nezahajuje nové investice. Podle předběžných údajů by příští rok mohla mít na investice kolem osmi miliard korun, většina z toho zřejmě bude určena na tunel Blanka.
zpráva ČTK