Průmysl a obchod

DEK přichází na trh se službou inspekce nemovitostí před jejich prodejem

Společnost DEK, největší dodavatel stavebních materiálů v ČR, resp. její dceřiná firma Dekprojekt, vytvořila metodiku inspekce nemovitostí, tzv. Nemopas. Je to je „balíček“ expertních služeb, které mají zajistit podrobnou inspekci nemovitosti a její energetické, tepelnětechnické, akustické a finanční zhodnocení. Firma to oznámila na tiskové konferenci.
Na zpracování metodiky inspekce nemovitostí pro Nemopas se podílel přední expert v oblasti vad staveb doc. Ing. Zdeněk Kutnar, CSc., který je inspirátorem této služby v Česku.
Nemopas zahrnuje:
– statické posouzení,
– hydroizolace objektu,
– průkaz energetické náročnosti budovy (povinný od roku 2013 pro všechny prodeje a pronájmy nemovitostí),
– hlukové posouzení,
– prověření plnění bezpečnostních, požárních a hygienických požadavků,
– posouzení stavu povrchů podlah, stěn apod.,
– stav technického zařízení budovy (instalace, rozvody).
 
Kromě popisu aktuálního stavu domu zájemce získá navíc ocenění nemovitosti včetně vyčíslení nákladů na sanaci vad. Přitom cena inspekce se pohybuje u běžného rodinného domu od 10 tisíc korun. Nemopas je po návštěvě objektu k dispozici do dvou pracovních dnů.
Zvlášť tyto dvě poslední informace vyvolávají ale otazník nad tím, do jakých podrobností posouzení zabíhá, tj. jaká je vlastně jeho skutečná validita? Kdo si někdy nechal udělat statický posudek nemovitosti nebo odborný stavební průzkum nebo vypracovat rozpočet opravy, ví, že tomu neodpovídá ani výše deklarovaná doba dodání, ani nízká cena…
Musíme jistě souhlasit s hlavním inspektorem Nemopasu Radimem Maříkem, když říká, že prověření skutečného technického stavu nemovitosti přináší výhody hlavně pro kupujícího, kterému dává jistotu dobré investice, snížení investičního rizika, ale i možnost vyjednání nižší kupní ceny. „Naše dosavadní praxe ukazuje, že velká část kupujících díky našemu odbornému posudku vyjednala výhodnější cenu prodávaného domu nebo bytu,“ říká Mařík.
Na náš dotaz ale Ctibor Hůlka ze společnosti DEK odpověděl, že Nemopas nezahrnuje klasický stavební průzkum, jehož součástí by byly sondy, a inspektoři se opírají především o své dlouhodobé zkušenosti – působí na trhu posuzování vad staveb 15 let – a o výsledky měření pomocí nejmodernější techniky včetně termovize, zařízení pro měření vzduchotěsnosti nebo aparatury pro měření hluku. Přitom ale termovize není součástí standardního posudku, jak na dodatečný dotaz sdělil Radim Mařík… Vůbec nechci zpochybňovat odbornost inspektorů Nemopasu, možná je problém jen v nepřesné terminologii toho, co vlastně Nemopas poskytuje.
Pokud vás zajímá, jak vypadá práce inspektorů na místě, pak video najdete zde.
 
Marie Báčová, poradkyně předsedy ČKAIT, uvedla na dotaz ČTK, že v České republice inspekce nemovitostí k bydlení rozhodně rozšířená není a nový trh prověřování stavu bytových nemovitostí před jejich prodejem se začíná pomalu rodit. Takzvanou inspekci řemesla poskytuje např. Cech klempířů, pokrývačů a tesařů, prověřuje ale jen stav střech. Z tuzemských firem nabízí službu podobnou Nemopasu také společnosti Bytecheck nebo Absolut-In. Do Česka míří i kanadská franšíza A Buyer’s Choice Home Inspections.
wd, zpráva ČTK