Průmysl a obchod

Developer Finep měl loni tržby přes dvě miliardy korun

Tržby developerské společnosti Finep Holding z nově uzavřených smluv na byty se loni meziročně zvýšily o 9 procent na 2,02 miliardy korun. Na setkání s novináři to řekl finanční ředitel Finepu Štěpán Havlas. Údaje o zisku společnost nezveřejnila.
Za celý rok 2011 Finep prodal zhruba 500 nových bytů, což je přibližně stejně jako předloni. „Pokud by daň z přidané hodnoty měla dál růst, byl by to pro letošní prodeje významný impulz,“ uvedl finanční šéf firmy. Nové změny v sazbách DPH navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek v rámci dalšího kola úsporných opatření vlády. Obavy z dopadů zvýšení spodní sazby DPH z deseti na 14 procent prý loni pomohly developerům zvýšit v závěru roku prodeje.
Uvedená čísla Finepu o tržbách se týkají objemu nově uzavřených smluv včetně daně z přidané hodnoty. V účetních výkazech firmy se ale podle Havlase objevuje ještě údaj o finančním obratu, jehož základem je hodnota bytů předaných v příslušném roce klientům. Tento ukazatel loni Finepu vzrostl o 12 procent přibližně na 1,18 miliardy korun.
Finep je prvním velkým developerem, který se pustil do výstavby družstevního bydlení. Na pražském Proseku nyní staví 62 družstevních bytů.
zpráva ČTK