Průmysl a obchod

Developer Flow East koupil v centru Prahy historický dům V Templu

Česká developerská společnost Flow East koupila památkově chráněný dům V Templu na pražském Starém Městě. Jsou v něm obchody, kanceláře, restaurace a osm bytů. Firma to oznámila ČTK, cenu nezveřejnila. Budova nabízí pronajímatelnou plochu víc než tisíc metrů čtverečních, uvedla Flow East. Dům podle tiskové zprávy koupila za vlastní kapitál bez nutnosti dalšího financování. Budova v Celetné ulici má památkovou ochranu od roku 1958.

Trojpatrový řadový dům má podle webu Národního památkového úřadu gotické jádro. Při raně barokní přestavbě zde byl zřízen špitální kostel, který byl na přelomu 18. a 19. století upraven na obytný dům. Dnešní podoba domu je klasicistní. „Příležitost investovat do takto jedinečných budov, jako je právě dům V Templu, se nenaskytuje často,“ uvedl generální ředitel Flow East James Wolf. Dům V Templu se podle něj zařadí k více než desítce budov s podobně dlouhou tradicí, které firma v posledním čtvrtstoletí zachránila, zrekonstruovala a znovu poskytla k užívání.

Developer Flow East je známý hlavně budovou Flow Building, kterou od loňského roku staví v centru Prahy na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice.

zpráva ČTK