Průmysl a obchod

Developer VGP zvýšil výnosy z pronájmu na 313 mil. korun

Hrubé výnosy z pronájmu developerské společnosti VGP se ve třetím čtvrtletí zvýšily meziročně o 34 procent na 12,3 miliónu eur, tedy asi na 313 miliónů Kč. Oznámila to sama firma. Další výsledky nesdělila. VGP staví hlavně skladové a průmyslové areály, které následně pronajímá, včetně střech.
VGP také sdělila, že aktuálně připravuje prodej skladového areálu v estonském Tallinnu. Hodnota obchodu je přibližně 24 miliónů eur (kolem 611 miliónů Kč). VGP očekává dokončení transakce během prvního čtvrtletí roku 2012.
Společnost na jaře prodala většinový podíl v šesti tuzemských průmyslových parcích za 300 miliónů eur (zhruba 7,7 miliardy korun). Nedávno firma oznámila, že prodala kontrolní balík také v dalších šesti skladových a průmyslových areálech v Česku za 135 miliónů eur, tedy asi za 3,5 miliardy korun.
VGP ve třetím čtvrtletí získala na Plzeňsku předkupní právo na 90 000 metrů čtverečních pozemků určených k další výstavbě. „Navíc se nyní rychle blíží dokončení první akvizice pozemků v Německu a během třetího čtvrtletí skupina VGP podepsala řadu nových předkupních práv na pozemky pro rozvoj na svých cílových trzích za velice atraktivních podmínek,“ sdělil developer.
S akciemi VGP se obchoduje na burzách v Bruselu a Praze. Kromě Česka podniká firma například na Slovensku, v Maďarsku nebo v Pobaltí. Mezi největší uskutečněné projekty VGP patří skladový areál v pražských Horních Počernicích.
zpráva ČTK, wd