Články, Ekonomika, Průmysl a obchod

Developeři připravují více bytů, kanceláří i průmyslových hal, než kolik postavili loni

Podle nejnovějších údajů přibude v letošním i příštím roce nových bytů, kanceláří, průmyslových a logistických hal díky zvýšené nabídce developerů. Rizikovým faktorem, který by ale mohl ve střednědobém horizontu příliv nových projektů přibrzdit, je problematická nebo úplně chybějící legislativa a zdlouhavé schvalovací procesy ze strany úřadů. Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností Q2/2015 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Studie developerských společností Q2/2015České stavebnictví v prvních čtyřech měsících roku 2015 výrazně posílilo. Přibližně 60 procent objemu stavební produkce stabilně tvoří zakázky soukromých investorů. Těmi jsou i developeři v oblasti výstavby bytů, kanceláří a průmyslu, a jak jejich ředitelé v nejnovější Studii developerských společností Q2/2015 potvrzují, jejich investice do výstavby budou i nadále růst. „Nemovitostní trh je bezesporu v konjunktuře. Tato situace vychází především z přebytku volných peněz nad připravenými projekty. Tento přebytek je globální,“ říká partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice.

Bytový development, kromě několika málo větších měst, prakticky existuje jen v Praze (Praha tvoří cca 60‒65 % celého trhu s novými byty). V dalších částech České republiky poroste nabídka nových bytů o 2,0 procenta (v roce 2015) a o 1,9 procenta v roce 2016. Velký zájem kupujících se projeví i na ceně nového bydlení, jehož ceny porostou v letech 2015 i 2016 (2,3 %, respektive 2,2 %). Jedním z trendů, který se začíná častěji objevovat při výstavbě nových bytů, jsou zvyšující se požadavky klientů na vyšší kvalitu a standard kupovaných bytů.

Další výstavba bude pokračovat také v oblasti kancelářských budov. Výrazný růst přílivu nových kancelářských ploch se očekává zejména v Praze, kde by podle firem měla nabídka vzrůst až o 12,7 %, což výrazně převýší aktuální poptávku a projeví se v růstu neobsazenosti kanceláří. Ta ke konci roku 2015 dosáhne úrovně až 18,5 % a v roce 2016 18,9 procenta. I přes tento přebytek nabízených ploch je podle dvou třetin (67 procent) ředitelů developerských společností stále prostor pro další novou výstavbu v oblasti kancelářského developmentu v Praze.

Díky zlepšující se ekonomické situaci v České republice se bude dařit také průmyslovému developmentu. Tempo výstavby by mělo v hlavním městě v letošním roce stoupnout o 4,9 procenta. V rámci celé ČR bude růst o 4,3 procenta. V roce 2016 tempo růstu mírně zpomalí na 3,3 procenta (v Praze růst o 4,6 %).

Rizikem, které by ale mohlo uvedený růst přibrzdit a na kterém se shoduje většina ředitelů rezidenčních, kancelářských i průmyslových developerů, je problematická legislativa. Jmenovitě, například v Praze – neplatnost Pražských stavebních předpisů, v rámci celé ČR pak novela EIA. Problémem jsou rovněž dlouhé lhůty úřadů a byrokratický proces schvalování nových projektů.

Studii developerských společností Q2/015 naleznete volně ke stažení zde.

tisková zpráva, wd