Průmysl a obchod

Díky exportu na Západ letos Lasselsberger zvýší prodej obkladů

Výhradně díky nárůstu exportu zvýší letos plzeňský Lasselsberger prodej keramických obkladů o osm až deset procent oproti roku 2010, kdy uplatnil na všech trzích 24,5 miliónu metrů čtverečních, zejména produktů středního a vyššího cenového segmentu.
Letos se chce jejich jediný český výrobce s polovičním podílem na trhu dostat až na 27 miliónů metrů čtverečních obkladaček a dlaždic. ČTK to řekl generální ředitel Lasselsbergeru Roman Blažíček.
„Plán nárůstu plníme. Export, hlavně na Západ, by měl být letos opět vyšší," dodal. Veškeré letošní zvýšení prodejů v technických jednotkách podle něj zajistí vývoz, v tržbách ale firma ztrácí kvůli posilující koruně. Hlavními trhy, kam směřuje přes polovinu exportu podniku, jsou Německo, Rakousko a Francie, ale firma vyváží do všech evropských zemí. Růst prodejů v cizině je dán zvýšením podílu na úkor jiných dodavatelů; podniku se daří hlavně v objektových obkladech.
Lasselsberger podepsal minulý týden na největší světové výstavě v Itálii první kontrakt s velkým kanadským zákazníkem. „Do Severní Ameriky jsme dosud vyváželi hodně málo. Naší nevýhodou proti Italům je, že vzdálenost od moře je veliká a logistika se o to více komplikuje," uvedl ředitel.
Prodej v ČR stagnuje, stavební výroba od roku 2008 klesá. Zatímco v roce 2009 firma prodala v tuzemsku 43 procent produkce, loni už to bylo 36 procent, letos plánuje zhruba 30 procent. Podnik letos očekává propad stavební výroby o pět procent, protože nezačínají žádné velké stavby. Ani příští rok nepočítá s oživením. Spotřeba keramických obkladů v ČR klesla z 24 miliónů m2 v roce 2007 před krizí na loňských 17 miliónů m2, letos se má opět snížit na 16,5 miliónů m2.
Stát se sice snaží propad stavebnictví kompenzovat infrastrukturními stavbami, ale podle řady odborníků v oboru je to téměř nulová investice pro podporu a rozvoj domácího průmyslu. „Vezměme si například Polsko, jediný členský stát v EU, jehož se téměř nedotkla hospodářská recese, HDP roste, v posledních šesti měsících má dokonce největší hospodářský růst v celé Evropě. A přitom je tam infrastruktura na nesrovnatelně nižší úrovni než v Česku. Jak je možné, že se Polsku tak dobře daří? Tvrdím, že stát dokáže řešit problémy průmyslu," dodal Blažíček.
Na Východě, hlavně v Rusku, kde měla firma před krizí největší růstové ambice, letos Laselsberger nepředpokládá zásadnější posun. Tyto trhy se podle něj v době krize propadají podobně jako Česko.
Podnik bude letos investovat přes 100 miliónů korun. Tuto sumu chce každý rok držet pro zajištění konkurenceschopnosti. V Rakovníku instaloval digitální tisk, v Chlumčanech zahájil stavbu nové linky na velké formáty 60×60 cm a 60×30 cm. Půjde o italskou linku za 70 miliónů korun na největší dlaždice ve firmě. „Stavba bude trvat čtyři měsíce, na začátku příštího roku začne zkušební provoz," dodal Blažíček. V Raku už má podnik linku na venkovní obkladačky 60×30 cm.
zpráva ČTK