Průmysl a obchod

Dny stavitelství a architektury pokračují šestým ročníkem

Již šestým rokem můžete sledovat akce sdružené pod názvem Dny stavitelství a architektury (DSA). Jde o projekt, který představuje odborníkům i veřejnosti to nejlepší a nejinspirativnější z oboru.
Dny otevřených dveří na stavbách, školách a v projekčních kancelářích poodhalí zákulisí významných projektů a umožní zblízka poznat nové trendy ve stavitelství a architektuře. DSA jsou výkladní skříní úspěchů českého stavitelství a architektury. Tradičně je jejich součástí soutěž Stavba roku; odborná porota i letos vybere pět vítězů, kteří posouvají hranice oboru. Garantem projektu je SIA ČR – Rada výstavby, která Dny stavitelství a architektury před šesti lety založila. DSA se i letos konají pod záštitou Milana Štěcha, předsedy Senátu PČR.
 
Hlavní akce DSA 2012
6. 9.        Nominační večer Stavba roku
4. 10.      Setkání v Senátu s předáním cen
• Nejlepší výrobce stavebnin
• Nejlepší stavební firma
• Osobnost stavitelství
• Stavba roku 2012
 
září – listopad      Dny otevřených dveří na stavbách
22. 10.   Inženýrský den
22. 11.   Den otevřených dveří na školách a v projektových kancelářích
 
Setkání v Senátu
Společensky nejprestižnější akcí letošního ročníku DSA bude opět Slavnostní setkání v Senátu Parlamentu ČR, kterému předchází Nominační večer Stavby roku. Vybraní hosté z oboru stavitelství a architektury se i letos díky záštitě předsedy Senátu Milana Štěcha sejdou ve Valdštejnském paláci.
V rámci slavnostního setkání budou předány ceny v kategorii Nejlepší stavební firma, Nejlepší výrobce stavebnin a Osobnost stavitelství. Budou zde také oficiálně vyhlášeny výsledky a předány ceny již 20. ročníku soutěže Stavba roku včetně zvláštních cen a ceny veřejnosti.
 
Dny otevřených dveří
Stavebnictví vykazuje v posledních letech a měsících sestupný trend svého vývoje. To se odráží i na zhoršujícím se stavu kvalifikovaných pracovních sil. Cílem Dne otevřených dveří je proto zatraktivnit stavební obor veřejnosti, především mladé generaci, a ukázat jí, že stavebnictví je zajímavý a výjimečný obor.
Na podzim roku 2012 se budou konat Dny otevřených dveří na stavbách, školách a v projektových kancelářích.
Pomyslné dveře budou na vybraných stavbách otevřeny v průběhu září až listopadu 2012. Konkrétní stavby, na které se veřejnost může přijít podívat, jsou uvedené na webových stránkách DSA na adrese www.dsa-info.cz. Průběžně jsou sem doplňovány další stavby, které jednotlivé firmy hlásí Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Během návštěvy vybrané stavby se veřejnosti budou věnovat odborní průvodci, kteří budou odpovídat na případné dotazy.
 
Každý rok je o Dny otevřených dveří na stavbách velký zájem, a to nejen v Praze, ale i v dalších místech – stavby jsou návštěvám připravené po území celé ČR.
tisková zpráva