Průmysl a obchod

Dobřany mají za 13,5 miliónu nejmodernější sběrný dvůr v kraji

Nový sběrný dvůr na všechny druhy odpadů z domácností otevřely Dobřany na Plzeňsku. Stavbu podpořila EU v Operačním programu životní prostředí. EU spolu se Státním fondem životního prostředí uhradily 90 procent, zbývajících 1,34 miliónu korun zaplatily Dobřany. Nový dobřanský sběrný dvůr je nejmodernější v kraji zejména díky komfortu pro uživatele.
Z tohoto titulu vzniklo v Plzeňském kraji už patnáct sběrných dvorů za celkem 120 miliónů korun, z toho dotace EU a ČR činily asi 100 miliónů korun.
Sběrný dvůr je na nevyužívaném pozemku v blízkosti sídliště Pančava, kde žije polovina obyvatel šestitisícového města. Nahradí dosavadní sběrný dvůr, který už kapacitně potřebám města nevyhovoval.
Na ploše přes 4200 metrů čtverečních je osm kontejnerových stání na všechny druhy odpadů z domácností, včetně odpadů nebezpečných. Lidé zde mohou ukládat jakýkoli odpad z domácností. Biologický odpad jako tráva, listí nebo větve se budou ukládat na takzvanou komunitní kompostárnu s kapacitou 150 tun odpadu ročně. Biologickou část doplňuje vysokokapacitní štěpkovač.
Přesnou evidenci zaručuje digitální mostová váha do 30 tun. Areál je oplocen, osvětlen a vybaven kamerami a elektronickým zabezpečovacím systémem napojeným na policii.
Dvůr bude v provozu od prosince, pro občany s trvalým bydlištěm v Dobřanech a v nedaleké Vstiši, kteří zaplatili roční poplatky za odpady, bude zdarma.
zpráva ČTK