Průmysl a obchod

Domažlice dokončily vodohospodářskou investici za 585 miliónů korun

Díky dotaci EU dokončilo město Domažlice historicky největší investici za 585 mil. Kč. Dva a půl roku trvající stavba kanalizace a vodovodů umožní hlavně napojení nových firem a řady přilehlých obcí; první budou Bořice. Napojeny už jsou také všechny okrajové domy okresního města.
Kapacita modernizované čistírny odpadních vod (ČOV), která je v ročním zkušebním provozu, se téměř zdvojnásobila, řekl ČTK starosta Miroslav Mach.
Nyní se akce doúčtovává. Problémem je ještě střecha nad ČOV, která je v havarijním stavu. Radnice s dodavatelem, kteří na akci ušetřili, jednají se Státním fondem životního prostředí (SFŽP), zda mohou střechu zahrnout do dotované stavby. Pokud fond rozhodne kladně do března, město odsune termín kompletního dokončení stavby, který je stanoven na červen 2013.
Domažlice mají díky stavbě rezervu na další rozvoj, zejména pro podniky a služby. Radnice nicméně nečeká, že město poroste do desetitisíců obyvatel. Město má 11 000 obyvatel a s firmami a obchody „čistila“ dosavadní ČOV asi 13 000 ekvivalentních obyvatel. „Počítáme, že čistírna nyní pojme 20 000 až 21 000 ekvivalentních obyvatel,“ vyčíslil Mach. Ve městě expandují obě průmyslové zóny, hlavně ta původnější ve směru na Klatovy.
Modernizovaná čistírna umožní připojení sousedních obcí Chrastavice, Bořice, Tlumačov, Mrákov, Starý Klíčov a Stráž, napojit lze také Újezd a Draženov. Záleží na obcích, jak se rozhodnou. I po připojení všech obcí by měla ČOV rezervu.
Akce Čistá Berounka přišla na 550 mil. Kč s DPH, o 30 miliónů méně, než činila plánovaná cena. Z Evropské unie dostanou Domažlice 380 mil. Kč. Na stavbu je tak ještě možné vynaložit 14 miliónů, uvedl Mach.
Na dalších zhruba 35 mil. Kč přišly nové povrchy většiny ulic.
zpráva ČTK