Průmysl a obchod

Dotační podprogramy na dopravní výstavbu budou jen tři

Počet dotačních podprogramů, prostřednictvím kterých ČR čerpá peníze z Evropské unie na dopravní výstavbu, klesne. Na místo sedmi dílčích programů, takzvaných prioritních os, budou v příštím dotačním období 2014 až 2020 jen tři. Umožní to snáze přesunout peníze mezi projekty. Na diskusním setkání k rozvoji dopravní infrastruktury to řekl ředitel odboru fondů EU na Ministerstvu dopravy Marek Pastucha.
Největší část peněz bude podle ministerstva směřovat do první prioritní osy, která bude zahrnovat výstavbu a modernizaci železničních tratí, vodních staveb a obnovu vozidel na železnici. Druhá prioritní osa bude obsahovat silniční stavby, které jsou součástí plánované sítě evropsky významných staveb TEN-T, v rámci třetí osy budou dotace směřovat na silniční stavby, které nejsou v síti TEN-T.
„Umožní nám to připravovat i problematické projekty, jako je například stavba jezu v Děčíně,“ uvedl zástupce Ministerstva dopravy. Pokud bude v jedné ose železnice i voda, bude možné zařadit děčínský jez do seznamu staveb financovaných z EU, doplnil Pastucha. Kdyby se následně jez nepostavil, bylo by snadné dotace přesunout na některý ze železničních projektů.

zpráva ČTK