Průmysl a obchod

Dozor na menších stavbách ŘSD bude zajišťovat pětice firem

Dozor na stavbách menšího rozsahu bude pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po následující čtyři roky vykonávat pětice projekčních firem. V tendrech zvítězily společnosti HBH projekt, Pragoprojekt, Infram, Dopravoprojekt Brno a Arcadis.
 
Vysoutěžené ceny se pohybují v rozsahu 152 až 163 miliónů korun, hodnotu budoucích zakázek pro vítěze řízení ŘSD odhadlo na 170 miliónů korun. ČTK to zjistila z věstníku veřejných zakázek.
ŘSD vybírá technický dozor investora pomocí dlouhodobých rámcových smluv na delší období poprvé, řekla ČTK mluvčí organizace Martina Vápeníková s tím, že ŘSD od toho očekává výrazné urychlení při zadávání jednotlivých zakázek. Přestože žádná cenová omezení pro stavby menšího rozsahu nejsou stanovena, ŘSD očekává, že vítězným firmám bude zadávat plnění do šesti miliónů korun bez DPH a dozor na větších stavbách bude nadále zadávat formou klasických výběrových řízení na jednotlivé zakázky.
Systém, kdy balík budoucích oprav na delší časové období vysoutěží větší množství firem a pro konkrétní opravu se zhotovitel z tohoto spektra účastníků vybere ve zrychleném řízení na základě nabídnuté ceny, pozastavilo ministerstvo dopravy za exministra Zbyňka Stanjury. Podle ŘSD se ale tímto způsobem může proces výběru stavební firmy pro konkrétní opravu zkrátit na několik týdnů a opravy škod po zimě provádět začátkem stavební sezóny, a nikoliv až na podzim, jak se v posledních letech kvůli průtahům v klasických tendrech zpravidla stává.
zpráva ČTK