Průmysl a obchod

Drátosklu je 100 let a zažívá renesanci

Proslulému „drátosklu“ ze závodu Barevka společnosti AGC Flat Glass Czech v Dubí je přesně 100 let. Díky speciálním vlastnostem a vysoké odolnosti se u nás sklo používalo především při výstavbě panelových sídlišť. Instalovalo se ve výtazích, balkonech nebo do sklepních oken. Dnes zažívá renesanci a architekti si jej opět žádají.
„Sklo s drátěnou vložkou se v našem závodě vyrábělo již od samého počátku, tedy od roku 1912. Technologie byla samozřejmě odlišná, než je dnes, ale princip produktu zůstal zachován. Díky spojení s ocelovými dráty získává sklo unikátní vlastnosti, díky kterým se ve stavebnictví hodně využívá,“ říká Roman Drahoš, ředitel závodu Barevka společnosti AGC, která proslulé sklo vyrábí. V sobotu 20. října si závod připomene 100 let od založení a zahájení výroby „drátoskla“.
Takzvané drátosklo je známé především ze 70. a 80. let 20. stol., kdy se ve velkém používalo při výstavbě panelových sídlišť. Sloužilo především pro obkládání výtahových šachet, na balkonové zábradlí nebo ve sklepních oknech. Využití našlo ale také v interiérech či na průmyslových stavbách.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že zlaté časy má tento výrobek již za sebou, opak je pravdou. „Architekti si ho opět ve velkém žádají do moderních staveb. Díky novým technologiím dokážeme vyrobit i velké rozměry, které odpovídají současným trendům velkých zasklených ploch,“ uvedl Roman Drahoš.
Závod Barevka v Dubí vznikl v roce 1912 jako Österreichisch – Ungarische Tafel und Farben Glaswerke G.m.b.H. Zuckmantel. Již od samého začátku vyráběl právě skla s drátěnou vložkou a lité sklo mnoha barev. V roce 1948 měl závod nejmodernější výrobu litého skla v Evropě. V roce 1982 výroba kompletně vyhořela a bylo proto nutné postavit zcela nové linky. Od roku 1992 je závod součástí společnosti AGC Flat Glass Czech. V roce 2005 začal s výrobou skla Matelux, což je mléčné matované sklo mnoha odstínů, které se používá například do výplní dveří a na fasády. V současné době připravuje závod Barevka v Dubí novou technologii, která posune design litého skla opět dál.