Průmysl a obchod

DTZ: V Praze odstartoval závod developerů – ve výstavbě je nejvíce kanceláří od roku 2009

Přes 284 000 čtverečných metrů nových kanceláří bylo na konci června rozestavěno v Praze. Jde o více než dvojnásobný objem ve srovnání se stejným obdobím v roce 2010 a zhruba o 85 procent vyšší než vloni před létem. Aktuálně tak podle mezinárodní poradenské společnosti DTZ vzniká největší množství nových kanceláří od krizového roku 2008/2009, přičemž mnohé z nich vyrůstají bez zajištěných předpronájmů, na spekulativní bázi.
K největším patří BB Centrum Delta s 32 000 m² na Praze 4, City West C1+C2 s 24 000 m² na Praze 5, pomalu dokončované Florentinum se 43 000 m²nebo druhá etapa River Gardens na Praze 8 (20 250 m²).
Důvodů této horečnaté činnosti je několik: výstavba se týká dlouho chystaných projektů, které od menších developerů koupily kapitálově silné společnosti, v některých částech Prahy také citelně chybí větší kancelářské plochy v jednom celku (nad 5000 m²). Příčinu je třeba hledat i ve vysokém konkurenčním boji o nájemce, kdy výhodou je již stojící objekt, nebo v příznivých cenách prací stavebních firem, které se propadají do stále hlubší recese. Uvedené aspekty vedly podle DTZ k tomu, že stavební práce započaly na budovách i v těch částech Prahy, kde byl kancelářský development utlumen – zejména na Praze 6 a 7.
„Silní developeři hledí dopředu a nyní zahájené stavby připravují k uvedení na trh v druhé polovině roku 2014 nebo na začátku 2015, kdy jsou ekonomické prognózy daleko příznivější než nyní,“ říká Jaromír Smetana, Business Development Director DTZ. Například na Praze 4 je ale už nyní problém pro poptávajícího nájemce zajistit kvalitní rozsáhlejší plochy: „Na papíře si lze vybírat třeba z patnácti projektů, ale skutečně stojí tři. Aby si developeři vylepšili svou vyjednávací pozici a atraktivitu, pouští se do rizika spekulativního developmentu.“
Až na výjimky stojí za novými projekty nad 10 000 m² plochy velké developerské a finanční společnosti. Právě ty v uplynulých letech nakoupily velké množství rozvojových projektů od menších developerských firem, jež neměly vlastní kapitál nebo by nedosáhly na bankovní financování. Takto změnily developera (ve fázi dokončené před-realizační přípravy) území a projekty jako Waltrovka, Metronom nebo River Gardens II. Svá realitní portfolia aktuálně rozšiřují kapitálově silné a zkušené firmy Penta, PPF, HB Reavis, CPI, PasserInvest Group nebo FINEP.
V několika posledních kvartálech se developerská aktivita, pronájmy i investiční transakce odehrávaly jen ve čtyřech částech Prahy – na Praze 1, 4, 5 a 8. Nové projekty však začaly vznikat rovněž ve čtvrtích, kde je nižší poptávka po kancelářích a roční čistá absorpce (indikátor reálného růstu konkrétního realitního trhu) dosahuje zhruba 10 000 m². To je případ Prahy 7 s projektem ArtGen  s celkovou plochou téměř 22 000 m², ale i Prahy 3 s novým kancelářským centrem Crystal Prague (11 900 m²). Výstavba se opět vrací na Prahu 6, kde se po dokončení projektů Argo Alpha a Hradčanská Office Building v roce 2008 komerční výstavba zastavila. Aktuálně jsou v různé fázi příprav či realizace hned dva projekty:  The Blox na Evropské ulici (16 200 m²) a Line přímo na Vítězném náměstí, o němž se vedle ArtGen spekuluje jako o možném novém sídle skupiny PPF.

tisková zpráva