Průmysl a obchod

Duha odvolala tvrzení, že Skanska neprovedla práce na dálnici D47

Hnutí Duha odvolalo své tvrzení z konce listopadu o tom, že Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) proplatilo v roce 2008 společnosti Skanska zhruba 90 miliónů korun za práce, které firma neprovedla v souvislosti s výstavbou dálnice D47 u Hranic na Přerovsku.
Vyplývá to ze společné tiskové zprávy Skansky a hnutí. Své stanovisko ekologové změnili na schůzce se zástupci Skansky a firmě se omluvili. Strany se totiž na základě předložených podkladů shodly, že za fakturované částky na dálnici D47 byly odvedeny skutečné práce.
ŘSD mělo firmě Skanska proplatit 90 miliónů Kč za takzvaný ekodukt, zelený most pro přecházení zvěře. „Zelený most ale nestojí. ŘSD nám nevydalo požadované dokumenty se soupisem odvedených prací s tím, že neexistují. Když jsme celou věc zveřejnili, Skanska se ohradila a podrobný soupis prací nám obratem ukázali. Velká většina z něj sice se žádným zeleným mostem pro šelmy nijak nesouvisí, ale to nemění nic na faktu, že fakturované práce byly provedeny. Největší z dílčích položek jsou optická síť pro sledování dálnice a náhradní lokality pro obojživelníky. Skanska žádné peníze nezpronevěřila,“ uvedl ve zprávě ředitel Hnutí Duha Petr Machálek.
Generální ředitel a předseda představenstva společnosti Skanska Dan Ťok ve zprávě napsal, že Hnutí Duha způsobilo firmě jejím nařčením v médiích škodu na dobrém jménu. „Oceňuji krok Hnutí Duha uznat své pochybení, věřím však také, že k podobným situacím už nebude docházet,“ uvedl Ťok.
Skanska původně chtěla případ řešit soudní cestou. „Nakonec došlo ke společnému jednání obou stran a následnému mimosoudnímu řešení celého sporu. Strany se dále domluvily, že případné další problémové oblasti budou řešit jednáním tak, aby zabránily podobným situacím. Obě strany také v souvislosti s trestním oznámením na neznámého pachatele, jež podalo Hnutí Duha, zaslaly policii společné stanovisko o výsledku jednání,“ píše se ve zprávě.
Mluvčí ŘSD Martina Vápeníková již dříve ČTK řekla, že původně plánovaný most pro zvěř na dálnici u Hranic měl stát 270 milionů korun. Ekodukty ale podle monitoringu ŘSD velké šelmy téměř nevyužívají. „Je to investice, která není vůbec efektivní a kterou jsme na této stavbě včas stopli,“ řekla mluvčí. Ekodukt na D47 bude podle ní nahrazen efektivnějším migračním koridorem pro velké savce, který bude navíc o 180 miliónů korun levnější.
zpráva ČTK