Průmysl a obchod

DuPont otevřel v Holešově novou továrnu

Americká společnost DuPont otevřela dnes v Holešově na Kroměřížsku novou továrnu – závod na výrobu polyvinyl butyralových fólií, které se používají při výrobě vrstvených bezpečnostních skleněných laminátů například v automobilovém a stavebním průmyslu.
DuPont Butacite G se vyrábí 100% recyklací materiálu PVB a představuje ekologickou alternativu k originálním výrobkům PVB.
Výstavba areálu stála 14 miliónů dolarů (268 miliónů korun). Patentovaná technologie je ohleduplná k životnímu prostředí a výrazně snižuje množství odpadního materiálu, který by se jinak ukládal na skládku nebo se spaloval.
Divize Glass Laminating Solutions má více než 60letou tradici. V České republice DuPont investuje přes 20 let. Nedávno v Praze podnik otevřel Centrum silničních technologií propagující inovativní materiály a poskytující poradenství pro budování pozemních komunikací. Zároveň byl v Praze otevřen designový prostor se záměrem přiblížit stavební aplikace architektům.
Nový areál vyrostl v holešovské části Všetuly, nedaleko průmyslové zóny, kterou již několik let buduje a pro investory připravuje Zlínský kraj. S celkovou rozlohou 360 hektarů se řadí mezi největší rozvojové plochy v zemi. Zatím, alespoň na papíře, do lokality míří pět podniků, naposledy to oznámil otrokovický Mitas, který se zabývá výrobou mimosilničních plášťů. Se všemi zájemci hejtmanství podepsalo dohodu, podle níž by do roka měla být podepsána smlouva o budoucí kupní smlouvě.
Firma DuPont začala na projektu pracovat již v roce 2008, hledala prostory v okolí 50 kilometrů v okolí Zlína. Další vytipované lokality byly ve Zlíně-Malenovicích, v Napajedlech na Zlínsku a ve Starém Městě na Uherskohradišťsku.
Firma do Holešova přesunula výrobní linky z pronajatých prostor ve Zlíně. V současné době ve společnosti pracuje 50 zaměstnanců, k tomu šest externistů. V listopadu podnik plánuje rozšíření výroby na obě linky.
zpráva ČTK