Průmysl a obchod

Dva pražské objekty společnosti ING Real Estate Investment Management získaly ekologický certifikát BREEAM

Dvě pražské komerční nemovitosti ve vlastnictví fondů spravovaných společností ING Real Estate Investment Management Central and Eastern Europe (ING REIM CEE) – Centrum Zlatý Anděl a BB Centrum Building Beta – získaly prestižní mezinárodní certifikáty BREEAM pro ekologicky šetrné budovy.
Hodnoceno bylo v certifikačním procesu celkem devět kategorií: použité materiály, energetická náročnost budov, zdraví a kvalita vnitřního prostředí, dopravní dostupnost nebo hospodaření s vodou a nakládání s odpady atd.
Certifikační systém BREEAM byl vyvinut v roce 1990 společností Building Research Establishment a je hojně využíván zejména v evropských zemích. Například v Německu je profesní asociací ICSC stanoven jako oficiální certifikační systém pro obchodní centra. Celkem má ve světě certifikát BREEAM kolem 110 000 budov.
Ve střední Evropě se systém certifikací budov teprve rozbíhá a ING REIM je jedním z prvních vlastníků, který takto nechal své vybrané objekty ohodnotit nezávislými experty. Kromě pražských objektů získala certifikát ještě nákupní centra Campona Shopping Center a Pólus Center (obě v Budapešti). Certifikaci všech čtyř komerčních nemovitostí provedla nizozemská certifikační společnost Grontmij.
 
Základní data o certifikovaných objektech:
● Centrum Zlatý Anděl, postaveno v roce: 2000; plocha: 20 762 m2; vlastník: ING Property Fund Central Europe;
● BB Centrum (Beta Building), postaveno: 2005; plocha: 17 807 m2; vlastník: ING Property Fund Central and Eastern Europe.
 
tisková zpráva
 
Doplněno iMateriály: Certifikace BREEAM má pět úrovní (pass, good, very good, excellent, outstanding – dostatečný, dobrý, velmi dobrý, vynikající a výjimečný), Více o hodnocení BREEAM na www.breeam.org.