Průmysl a obchod

ECM prodala firmy projektující mrakodrapy na Pankráci

Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) prodala akcie společností Epoque-Lancaster, a. s., a Epoque Hotel, a. s. Developer se akcií zbavil už loni 20. září, o prodeji však informoval až teď.
Tyto společnosti byly projektovými společnostmi pro výstavbu takzvaných mrakodrapů na Pankrácké pláni. „V souvislosti s prodejem těchto projektů došlo k plnému uspokojení Raiffeisenbanky, jakožto banky zajišťující projektové financování obou projektů. Zároveň došlo k postoupení vnitroskupinových pohledávek společností ze skupiny ECM vůči společnostem Epoque-Lancaster a Epoque Hotel na kupce akcií, a to za cenu zhruba 185 miliónů korun,“ uvedla společnost na svých internetových stránkách.
Kromě toho ECM oznámila, že společnost Varenská Office Center, spadající do skupiny ECM, loni 22. října prodala administrativní budovu v Ostravě zvanou Varenská Office Center. Kupní cena byla použita na úhradu části ještě nesplatného úvěru poskytnutého UniCredit Bank Czech Republic. Zbytek úvěru byl postoupen za úplatu do skupiny ECM.
Developer ECM je od předloňského roku v insolvenci a hrozí mu definitivní zánik. Společnost Astin Capital Management jako soudem pověřený zhotovitel reorganizačního plánu v něm navrhuje rozprodej majetku ECM a likvidaci firmy. Dluhy realitní firmy jsou v řádu miliard korun. O reorganizačním plánu má rozhodnout schůze věřitelů, která by měla být svolána ještě v prvním čtvrtletí letošního roku.
zpráva ČTK