Průmysl a obchod, Střechy

Ekonomické výsledky švédského koncernu Lindab a výhled na příštích 6 let

Švédský mezinárodní koncern Lindab International AB, přední světový výrobce stavebních komponentů z oceli, předpovídal již na začátku letošního roku ústy svého prezidenta a ředitele Anderse Berga oživení a mírný růst stavebního trhu v Evropě. K němu skutečně došlo, což mělo vliv i na ekonomické výsledky Lindabu za 3. čtvrtletí 2014. Na zlepšujících se výsledcích se podílí i Lindab Česká republika.

Lindab International AB působí ve 32 zemích, v tuzemsku zaměstnává téměř 800 lidí a pracovní příležitosti poskytuje nejen v Praze, ale také na jižní Moravě (výrobní závod Hustopeče u Brna) a v moravskoslezském kraji (sklady a pobočka Ostrava). Česká republika je tak zemí, kde Lindab zaměstnává nejvíce lidí hned po mateřském Švédsku.

Provozní zisk koncernu před úroky a zdaněním (EBIT) ve 3. čtvrtletí 2014 vzrostl na 210 mil. švédských korun (tj. zhruba 22,7 mil. EUR) a potvrdil stoupající trend nastolený již začátkem tohoto roku. Čisté tržby koncernu dosáhly 1,904 miliard švédských korun (tj. zhruba 205,8 mil. EUR), což je meziroční nárůst o 5 %. Anders Berg, CEO koncernu Lindab, k tomu dodává: „V hlavním oboru naší činnosti, jímž jsou stavební komponenty a kompletní řešení v oblasti konstrukčních systémů, střech i vzduchotechniky, zaznamenáváme nárůst prodejů ve všech 32 zemích, kde působíme, včetně České republiky. V září jsme dosáhli historicky vůbec nejvyšších prodejů ve Švédsku, Norsku a Francii. Velmi dobré výsledky vidíme také v Německu a v Itálii. Ve všech zemích nyní děláme první kroky k realizaci nové strategie našeho rozvoje.“

Centrála koncernu Lindab ve Švédsku

Nová strategie rozvoje Lindabu pro léta 2015–2020 začíná akvizicí
V tomto čtvrtletí představil koncern Lindab svou strategii a cíle pro příštích 6 let. Počítá v ní s ročním tempem svého růstu 5–8 %. Hodnota provozního zisku koncernu před úroky a zdaněním (EBIT) by měla dosahovat k 10 %. Ve svém portfoliu by se koncern v příštích letech chtěl soustředit mimo jiné na posilování divize Vzduchotechnika. Naplňování vizí Lindabu pro další léta začalo již v polovině listopadu 2014, kdy Lindab oznámil akvizici společnosti Bjarnes System AB, jednoho z předních evropských výrobců upevňovacích systémů pro drážkované (falcované) střešní krytiny. Bjarnes System AB sídlí ve švédském Södertälje a exportuje do 15 zemí. Právě drážkované střešní krytiny Lindab Seamline a Lindab SRP Click patří mezi lehkými střechami z prvotřídní švédské oceli od Lindabu k nejvyhledávanějším.

Karel Kleinmond, jednatel Lindab, s. r. o., v ČR, k nové strategii Lindabu a jejímu naplňování dodává: „V zemích střední Evropy včetně České republiky vidí koncern do budoucna velký potenciál, protože i přes současnou nelehkou ekonomickou situaci zde poptávka po kvalitních stavbách od komerčních budov až po rodinné domy stále stoupá. Naše společnost prostřednictvím systémů Lindab Stavby a Lindab Střechy vychází vstříc rozsáhlé škále stavebních požadavků. Také my v ČR chceme v souladu s korporátní strategií posílit v příštích letech divizi Vzduchotechnika, v jejímž rámci zajišťujeme širokou škálu produktů od jednotlivých distribučních prvků a indukčních jednotek až po komplexní řešení vzduchotechnických systémů. Rádi bychom také na tuzemském trhu upevnili svou pozici na trhu prvotřídních plechových střešních krytin a stavebních systémů pro suchou výstavbu nízkoenergetických a pasivních budov. A samozřejmě chceme nadále zůstat lídrem v oblasti okapů; okapový systém Lindab Rainline je v ČR nejvyhledávanější již řadu let.“

tisková zpráva