Průmysl a obchod

ELK mění v Česku právní formu

Česká pobočka předního evropského výrobce dřevostaveb ELK mění v ČR právní formu. Společnost se k 1. červnu transformovala z akciové společnosti na společnost s ručením omezeným. Základní kapitál z akciové společnosti byl v plné výši převeden na s. r. o. a činí 52,6 miliónu korun. ČTK to sdělila Veronika Příplatová z marketingu společnosti.
„Rakouští majitelé mění strukturu všech poboček a vytvořili holding. Všechny společnosti chtějí postupně transformovat na s. r. o., aby měli jednodušší řízení,“ vysvětluje Příplatová.
Česká pobočka společnosti ELK, jejíž výrobní závod se nachází od roku 1989 v Plané nad Lužnicí a patří k významným zaměstnavatelům na Táborsku, loni vykázala zisk 5,7 mil. Kč. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb činily 420 mil. Kč. Společnost loni vytvořila v rekonstruovaných prostorech 60 nových pracovních míst. K dnešnímu dni ale počet zaměstnanců klesl na 180.
ELK vyrábí a sestavuje montované nízkoenergetické, pasivní a srubové domy. Koncern ELK má sídlo v Rakousku, s pobočkami v Rakousku, Německu a České republice patří mezi největší evropské výrobce dřevostaveb. V roce 2012 společnost investovala zhruba 25 mil. Kč do modernizace a rozšíření výrobního areálu v Plané nad Lužnicí.
zpráva ČTK