Průmysl a obchod

Euroconstruct: Evropské stavebnictví si na oživení počká

Euroconstruct je sdružení 19 specializovaných výzkumných organizací v rámci Evropy, které je aktivní od roku 1975. Tato síť poskytuje analýzy a odhady vývoje trhu pro odborníky a tvůrce podnikových strategií a národních politik. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských stavebních trzích. Členskými státy jsou: Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie.
Z nejnovější prognózy Euroconstructu vyplývá,. že oživení evropského stavebnictví lze očekávat nejdřív v roce 2015, bude ale tak mírné, že poklesy z předchozích let nevyrovná. V ČR sdružení očekává jeden z nejhorších propadů v Evropské unii.
Euroconstruct nyní odhaduje, že česká stavební výroba poklesne o 7,4 procenta. Výhled na letošní rok je propad o 6,6 procenta. V dalších letech se pokles českého stavebnictví bude podle Euroconstructu zpomalovat, ani v roce 2015 ale obor v tuzemsku nečeká růst.
Stavebnictví všech 19 zemí sdružených v Euroconstructu se loni podle aktualizovaného odhadu propadlo o 5,3 procenta. Klesat má i letos, a to o 2,8 procenta.
Euroconstruct také předpokládá, že nejvýraznější rozvoj vykáže v příštích letech bytová výstavba, která by mezi roky 2013 a 2015 mohla vzrůst o 3,5 procenta. Inženýrská výstavba vykáže ve stejném období mírný růst o 1,8 procenta, zatímco nebytová výstavba stěží dosáhne růstu.
V roce 2015 podle Euroconstructu bude tuzemské stavebnictví společně se španělským jediné ve sledovaných 19 zemích, které vykáže meziroční pokles.
tisková zpráva