Průmysl a obchod

Eurovia CS a SMP CZ získaly na Slovensku miliardovou zakázku

České stavební firmy Eurovia CS a SMP CZ získaly na Slovensku zakázku za 70,58 miliónu eur (1,8 miliardy korun). Obě společnosti spolu se slovenskou firmou Eurovia SK uspěly v tendru na rekonstrukci nejstaršího mostu přes řeku Dunaj v Bratislavě. Smlouvu podepsali zástupci vítězného konsorcia a primátor slovenské metropole Milan Ftáčnik.
 
Starý most byl postaven ještě za rakousko-uherského mocnářství. Kvůli špatnému technickému stavu je už několik let uzavřen pro všechna vozidla.
Součástí rozsáhlé rekonstrukce jednoho z pěti mostů přes Dunaj v Bratislavě bude vybudování tramvajové tratě, která spojí centrum města se sídlištěm Petržalka. Vítězné konsorcium se zavázalo, že práce zrealizuje v průběhu dvou let. Ukončení zakázky do konce roku 2015 je podmínkou pro to, aby většinu nákladů na projekt proplatila Evropská unie. Kompletní obnova mostu má rovněž zlepšit plavební podmínky na Dunaji.
„Pro město Bratislava je to v tomto volebním období největší projekt financovaný z unijního programu doprava,“ uvedl primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Slovenská metropole má jen omezené možnosti ve využití peněz z unijních fondů, protože město patří v EU mezi nejrozvinutější regiony.
„Předpokládáme, že rozebírání konstrukce mostu zahájíme v listopadu,“ uvedl šéf společnosti Eurovia SK Róbert Šinály. Všichni tři členové konsorcia patří do francouzského stavebního koncernu Vinci.
Bratislava plánovala rekonstruovat zhruba půl kilometru dlouhý most už v minulosti. Samospráva projekt tehdy ale nerozběhla, most mezitím chátral, na což úřady zareagovaly jeho uzavřením pro automobily a později také pro vozidla městské hromadní dopravy.
Most na konci druhé světové války vyhodily ustupující německé jednotky do povětří. Ocelovou konstrukci pak provizorně opravili sovětští ženisté. Původně nouzové řešení představovalo až do roku 1972 jediné pevné spojení Bratislavy s rostoucím sídlištěm Petržalka.
zpeáva ČTK