Průmysl a obchod

Eurovia podle ŘSD zatajila posudek ke zvlněné D47, firma to popírá

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo dokument, podle kterého je prý viníkem zvlnění vozovky na novém úseku D47 u Ostravy zhotovitel – společnost Eurovia CS. Jde o posudek, který si v roce 2008 nechala stavební firma vypracovat a který jako důvod poškození vozovky označil použití ocelárenské strusky pro podloží dálnice.
Mluvčí ŘSD Nina Ledvinová uvedla v tiskové zprávě, že tento dokument firma zatajila. Podle Eurovie to ale není pravda, materiál byl prý pracovníkům ŘSD znám už v době jeho vzniku.
„Ačkoliv je tento odborný posudek hotový již od roku 2009, společnost Eurovia jej nikdy ŘSD oficiální cestou neposkytla. To považuji za vážné porušení zákona, smlouvy a poškození investora,“ uvedl ředitel ŘSD René Poruba. Ředitelství se podle něj k posudku dostalo v rámci nahlížení do spisu soudního sporu, který nyní vede společnost Eurovia s dodavatelem materiálu.
Podle ŘSD Eurovia při sporu uvedla, že použitý materiál (struska) neodpovídá svými vlastnostmi projektové dokumentaci, technickým podmínkám a vykazuje objemovou nestálost, která je příčinou reklamovaných nerovností na předmětném úseku D47. Podle Poruby tím firma přímo přiznává vinu, když na jedné straně veřejně tvrdí, že zvlnění nezpůsobila ocelárenská struska, ale na druhé straně se právě kvůli nasypané ocelárenské strusce do zvlněné dálnice soudí s dodavatelem tohoto materiálu o více než 30 miliónů korun.
Eurovia výsledky tohoto posudku podle své mluvčí Petry Kučerové veřejně prezentovala na tiskové konferenci loni v listopadu a zároveň je zveřejnila na svých internetových stránkách. Důvodem pro zvlnění podle ní je skutečně použití nevhodného materiálu – takzvaného studeného odvalu. Ten je synonymem pro termín ocelárenská struska, který používá ŘSD. Využití tohoto materiálu do náspu dálničního tělesa podle firmy nařídilo přímo ŘSD.
 
ŘSD reklamuje devítikilometrový úsek mezi Bohumínem a Ostravou, kde údajně zjistilo 901 vad mimo jiné vzniklých použitím nekvalitního podkladového materiálu. ŘSD tvrdí, že škody na dálnici jsou v řádech stamiliónů korun. Podle Eurovie ovšem škody dosahují 125 miliónů korun. Taková částka představuje zhruba tři procenta z celkových nákladů, což je podle generálního ředitele Eurovie Martina Borovky obvyklé riziko, se kterým se počítá. Eurovia tvrdí, že většinu údajných vad způsobilo ŘSD špatnou nebo nedostatečnou údržbou.

zpráva ČTK