Průmysl a obchod

Evropská komise schválila směrnici o energetické účinnosti

Směrnice o energetické účinnosti, kterou 14. 6. 2012 schválila Evropská komise, Parlament a Rada, přinese kromě úspor energie v domácnostech, ve veřejném sektoru, průmyslu a jiných oblastech zejména nová pracovní místa a pomůže malým a středním podnikům v regionech. Směrnice přináší zejména zcela nový pohled na úspory energie ze strany energetických společností, které budou nově povinné pomáhat svým zákazníkům energii nejen spotřebovávat, ale také s ní šetřit.
 
Toho budou moci docílit např. podporou zateplování budov nebo využívání energeticky úspornějších spotřebičů. Hlavním cílem směrnice je dosažení jednoho ze tří pilířů strategie 20-20-20, konkrétně úspor energie o 20 % do roku 2020. Tento cíl na rozdíl od ostatních dvou (snížení emisí CO2 o 20 % a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů o 20 %) podle aktuálních prognóz Evropa nesplní, ačkoli na výhodách úspor energie panuje konsensus. Podle odborníků současná podoba směrnice zajistí 15 až 17 % úspory energie. Zejména pro Českou republiku, která má stále ekonomiku o polovinu náročnější na energii než zbytek Evropy, budou úspory znamenat posun k vyšší konkurenceschopnosti.
Přijetí směrnice vítá i Asociace výrobců minerální izolace. Její místopředseda Ondřej Šrámek říká: „Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak úspor docílit je zaměřit se na budovy, které zbytečně spotřebovávají energii. Rekonstrukce budov navíc mají obrovský prorůstový potenciál pro stagnující sektor stavebnictví, přičemž většinu práce odvedou malé a střední firmy v regionech.“ Tajemnice Asociace Marcela Jonášová dodává: „Směrnice se týká i veřejného sektoru, který by měl jít v rekonstrukcích svých budov příkladem, protože provoz neefektivních budov ze svých daní platíme všichni.“

tisková zpráva