Průmysl a obchod

Firma Alukov dokončila novou halu

Společnost Alukov HZ z Orle na Chrudimsku dokončila výstavbu skladovací a výrobní haly. Firma, která vyrábí například zastřešení pro bazény, investovala 25 miliónů korun. Pro nové prostory bylo přijato 140 lidí, takže Alukov zaměstnává 360 pracovníků. ČTK o tom informovala mluvčí firmy Eva Myšíková.
Nová hala umožní společnosti zvýšit množství vyrobených zastřešení zhruba o 15 procent. V reálných číslech to znamená 70 vyrobených zastřešení týdně, do budoucna pak až 80. Nová hala o ploše 4000 m² bude ze tří čtvrtin sloužit jako sklad pojezdových drah a hliníkových profilů. V budoucnu tam bude sofistikovaný zakládací systém. Těžké hliníkové díly v koších, které váží až dvě tuny, se uloží do výšky pěti metrů. Do zbylé čtvrtiny haly se přesune stáčírna hliníkových profilů. „Je to nejdůležitější know-how firmy. Profily, které tvoří nosnou konstrukci, musí být nejen stabilní, ale především vyrobené tak, aby se při stáčení nedeformovaly. Navíc jsou vyráběné ze speciální slitiny,“ řekla Myšíková.
Podnik loni utržil bezmála 334 mil. Kč a vykázal zisk 12,7 mil. Kč. V letošním roce budou výsledky podobné. Kromě bazénů firma zastřešuje také vířivé vany a terasy. Čtvrtinu jich vyrobí na míru pro české zákazníky, zbytek vyváží do 40 zemí včetně USA, Indie, Jižní Koreje, Nového Zélandu nebo Islandu.
zpráva ČTK