Průmysl a obchod

Firma Bögl a Krýsl získala významnou zakázku na dálnici u Varšavy

Stavební firma Bögl a Krýsl získala další zakázku na dálnici u Varšavy. Od polského podniku DSS převzala tento týden dostavbu dvacetikilometrového úseku budované dálnice A2 mezi Strykowem a Konotopou, což je kontrakt za 756 miliónů zlotých (zhruba 4,4 miliardy Kč). ČTK to řekla Kateřina Plechatá, mluvčí společnosti Bögl a Krýsl z Dobřan na Plzeňsku.
Firma se zavázala, že kvůli mistrovství Evropy ve fotbale zprovozní celý úsek do konce května, tedy před startem evropského šampionátu. Bögl a Krýsl, který se kvůli krizi českého stavebnictví orientuje na polský trh už několik let, tak získal v Polsku svou největší zakázku, která je ale také podle Plechaté nejvíce pod tlakem státu i veřejnosti.
„Naše společnost převezme část prací na úseku C, které měla dosud provádět společnost DSS, která je jako šéf sdružení naším partnerem. DSS ale nestíhá a my jsme se svými pracemi v podstatě hotovi," dodala mluvčí. Bögl a Krýsl už postavil na dálnici 20 mostů.
Minulý pátek podepsaly obě firmy a financující banky novou smlouvu s GDDKiA, což je polské ředitelství dálnic a silnic. Jeho vedení podle Plechaté uznalo, že Češi „provedli všechny dohodnuté práce v rychlém tempu". „DSS se bude plně soustředit na hlavní trasu a Bögl a Krýsl bude stavět příjezdové a příčné komunikace i část dokončovacích prvků, které měla původně zajišťovat DSS. Jde o velký objem silničních prací," uvedla mluvčí bez udání přesné finanční sumy.
Smlouva na úsek dálnice A2 mezi Strykowem a Konotopou byla podepsána 2. srpna 2011, poté co GDDKiA odstoupilo od smlouvy s čínskou firmou COVEC. „Číňané podsekli cenu o 50 procent a nemohli to za ni postavit. Dostali se tak do skluzu," uvedla Plechatá. Bögl a Krýsl se podle ní zavázal zprůjezdnit úsek C ještě před Eurem 2012.
Bögl a Krýsl se už předloni, kvůli krizi stavebnictví v Česku, začal orientovat hlavně na polský trh. Loni tam získal stavby za rekordních 1,5 miliardy korun, což byl dvojnásobek oproti roku 2010. Kromě úseku dálnice A2 u Varšavy stavěl obchvat Zerardówa, což je napojení na dálnici A1, a obchvat Jastrzebie. „Krize se tam kupodivu vůbec neprojevuje, vypisuje se více zakázek než dříve," řekl Josef Krýsl, ředitel firmy s loňským obratem téměř tři miliardy korun.
zpráva ČTK