Průmysl a obchod, Zděné konstrukce

Firma Heluz měla loni rekordní tržby téměř dvě miliardy

Společnost Heluz cihlářský průmysl, která patří mezi tři největší výrobce zdicích systémů na českém trhu, měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 1,95 miliardy Kč, stouply meziročně o 13 procent. Provozní zisk firmě vzrostl o 118 procent na 202,4 miliónu Kč. Jsou to nejlepší výsledky v historii společnosti. Loni podnik s 300 zaměstnanci vyrobil 550 000 tun materiálu. ČTK to řekl obchodní a marketingový ředitel firmy Petr Stejskal a vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Za letošní leden až duben zaznamenala firma podle Stejskala velmi vysokou poptávku. Letos plánuje tržby téměř dvě miliardy korun.

Ceny výrobků stouply meziročně o 25 procent, hlavně kvůli změně sortimentu: společnost ho loni zúžila asi o čtvrtinu, přestala vyrábět část levnějších produktů. Rostou i mzdové náklady, ceny energií, emisních povolenek a ceny zvýšili i distributoři. Loni jely závody firmy na maximum. Zatímco dříve mívali všichni výrobci zimní odstávky, linky Heluzu se na dobu delší než týden zastavily naposledy v březnu 2017, což je pro cihláře podle ředitele dost netypická situace. A vše, co loni firma vyrobila, prodala. „Může za to vysoká poptávka na trhu. V loňském roce se dá mluvit o stavařském boomu, ať už ho způsobila vyšší životní úroveň, nárůst průměrných mezd nebo do podzimu relativně přístupné hypoteční sazby,“ řekl Stejskal. I letos vyrábí firma naplno, trend podle obchodního ředitele pokračuje.

Obvyklé dodací lhůty má firma 14 dní. Loni, navzdory velké poptávce, příjem objednávek nezastavila. Místo toho je vyřizovala v pořadí, v němž přišly, a prodlužovala dodací termíny. Většinu výrobků dodal loni Heluz do šesti týdnů, nejdelší lhůta byla tři měsíce. Čekat museli klienti většinou na překlady, jež obsahují beton, který musí tuhnout. Z loni vyrobeného zdicího materiálu tvořily přes polovinu výrobky pro rodinné domy. U nich je letos nejprodávanější blok Family 50, určený pro jednovrstvé zdění bez dodatečného zateplení.

Loni skupina Heluz koupila pilu a dřevovýrobu Staré Sedlo na Táborsku, cenu akvizice neuvedla. Firma spotřebovává hodně palet. Mezi loňské investice patří nový ekologičtější komín v Hevlíně za 17 miliónů, v Dolním Bukovsku firma postavila novou jídelnu.

zpráva ČTK