Průmysl a obchod

Firma Siko měla loni obrat 3,7 miliardy

Společnost Siko, největší český prodejce koupelnového vybavení, měla loni konsolidovaný obrat 3,74 miliardy Kč, meziročně o 440 miliónů vyšší. Konsolidovaný zisk EBITDA klesl o 12 miliónů na 458 miliónů Kč. Loni skupina investovala 580 milionů do IT, obnovy prodejen, pozemků pro nové prodejny a dostavby centrály. ČTK to řekl generální ředitel firmy Tomáš Vala. Skupina Siko, která se rozvíjí i v prodeji kuchyní, má v ČR a na Slovensku 914 zaměstnanců. Letos plánuje růst obratu o deset procent, těsně pod čtyři miliardy.

Skupina zvětšuje tržní podíl v prodeji kuchyní, nyní je trojkou na trhu. Jedničkou je IKEA, dvojkou Oresi. V prodeji kuchyní zaznamenala firma Siko růst o 25 procent. Vliv na vyšší obrat má i to, že nabízí přes 400 variací skladových dveří. O sto procent více meziročně prodala interiérových dveří, letos z nich čeká obrat asi 100 miliónů. Podíl elektronického obchodování na maloobchodních tržbách koupelen stoupl v Siku za poslední čtyři roky z necelých pěti na 20 procent a firma čeká další růst.

Letos Siko investuje 400 až 500 miliónů, podle toho, jestli se podaří uskutečnit všechny projekty. Investuje celý provozní zisk. V ČR má Siko 40 prodejen, na Slovensku 13, letos chce otevřít novou v Prešově. Firma dokončuje modernizaci prodejny v Ostravě za 35 miliónů, kde postavila velký sklad, v lednu skončila přestavba prodejny na pražském Černém Mostě. Téměř v polovině prodejen jsou předělané prostory s vystaveným zbožím.

„Ve speciálních sekcích renovovaných prodejen je možné vyzkoušet, jak teče sprchová koncovka, v kuchyních jsou funkční spotřebiče, ale i třeba dřezová baterie. Nebo si může člověk vlézt do sprchového koutu a zkusit, jestli je dostatečně pohodlný, případně si vlézt do vany, jestli je pohodlná a dostatečně veliká,“ řekl Vala.

Firmu založila v roce 1991 tehdy čtyřiačtyřicetiletá matka tří dětí Jaroslava Valová. Podnikat začala ve svém obývacím pokoji, první obchod byl v Čimelicích u hlavní silnice na Prahu. Název Siko je zkratkou slov stavební, izolace, keramika a obklady.

zpráva ČTK