Průmysl a obchod

Firmě Cidem Hranice vzrostly tržby

Hranickému výrobci stavebnin Cidem v prvních pěti měsících letošního roku meziročně vzrostly tržby o zhruba 25 miliónů korun na 150 miliónů Kč. ČTK to řekl předseda představenstva společnosti Tomáš Vavřík. Firmě vyrábějící cementotřískové desky vzrostl odbyt i loni. Za prodej vlastních výrobků a služeb utržila 340 miliónů korun, o pětinu více než předloni.
„Letošní čísla z hlediska prodejů jsou pozitivní. Společnosti se daří navyšovat tržby mimo jiné díky tomu, že vyvíjí nové výrobky,“ uvedl Vavřík. Odbyt firmě vzrostl především v Rakousku a Polsku. Cidem loni prodal celkem 35 670 metrů krychlových cementotřískových desek, což je o 28 procent více než v roce 2010.
Hospodaření výrobce v minulém roce skončilo ziskem 111,5 miliónu korun, v roce 2010 firma vydělala 123,4 miliónu Kč. Podle Vavříka loňský zisk negativně ovlivnily mimo jiné nižší dividendy od dceřiných společností a přecenění cenných papírů v majetku firmy, jejichž hodnota loni poklesla.
Společnost měla na konci loňského roku celková aktiva 1,15 miliardy korun, její vlastní kapitál obnášel 1,1 miliardy Kč a cizí zdroje 47,1 miliónu korun. V roce předcházejícím cizí zdroje firmy činily 130,6 miliónu Kč.
Nejvýznamnějším akcionářem Cidemu Hranice je s téměř padesátiprocentním podílem společnost Dopravní a stavební holding. Hranický výrobce cementotřískových desek loni zaměstnával v průměru 134 lidí.
zpráva ČTK