Průmysl a obchod

Firmě Slezský kámen loni klesly tržby na historické minimum

Akciové společnosti Slezský kámen Jeseník loni klesly tržby z 92 miliónů korun v roce 2011 na 63 miliónů korun, což je nejnižší hodnota v historii firmy. Slezský kámen ale snížil ztrátu z 67 miliónů korun v roce 2011 na 23 miliónů korun. ČTK informaci získala z účetní závěrky společnosti.
Slezský kámen, který v polovině letošního roku zaměstnával přibližně 150 lidí, se v posledních letech potýká se ztrátami a poklesem tržeb. Zatímco v roce 2009 firma vykázala zisk 1,8 mil. Kč a tržby 173 mil. Kč, tak o rok později už měla prodělek 21,5 mil. Kč a v roce 2011 její hospodaření skončilo ztrátou 67 mil. Kč. Tržby Slezského kamene předloni prudce klesly ze 149 mil. Kč na 98,6 mil. Kč. Nejvyšší tržby společnost vykázala v 90. letech minulého století. V roce 1998 utržila rekordních 224 mil. Kč.
Krajský soud v Ostravě letos na přelomu září a října zahájil se Slezským kamenem insolvenční řízení, které bylo na začátku října zastaveno. Insolvenční návrh kvůli nevyplaceným mzdám podala trojice zaměstnanců Slezského kamene, kteří tvrdili, že kamenická firma dluží výplaty čtyřem desítkám pracovníků. Podle soudu zaměstnanci ale v návrhu neprokázali, že Slezský kámen je v platební neschopnosti. Firma mezitím dlužné mzdy vyplatila.
Společnost Slezský kámen se zabývá především těžbou a zpracováním kamene a výrobou litinových drtí a granulátů, které se používají zejména v automobilovém průmyslu na otryskání plechů. Zhruba polovinu své produkce firma vyváží do zahraničí. Majoritním vlastníkem Slezského kamene byla na konci loňského roku s podílem 91 procent akcií ostravská stavební společnost VOKD.
zpráva ČTK