Průmysl a obchod

Firmě Xella CZ loni vzrostl zisk o 30 procent

Společnosti Xella CZ z Hrušovan u Brna, která vyrábí tvárnice Ytong, loni vzrostl zisk přes zdaněním o 30 procent na 637,7 miliónu korun. Tržby se zvýšily o 17 procent na 1,968 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

„Společnosti se podařilo posílit tržní podíl, zvýšit objem prodeje, a také zabezpečit pozitivní vývoj prodejní ceny,“ uvedlo vedení firmy ve výroční zprávě. Xella CZ ve svých třech závodech vyrobila o 7,6 procenta více tvárnic a souvisejících výrobků než v roce 2017.

K rostoucím ziskům i tržbám přispělo podle firmy i rostoucí stavebnictví v České republice, počet zahájených staveb se meziročně zvýšil o 12,6 procenta. Pro letošní rok vedení společnosti očekává další mírný růst hospodářského výsledku.

Xella CZ vyrábí v Hrušovanech u Brna, Chlumčanech na Plzeňsku a Horních Počaplech na Mělnicku. V ČR vyrábí pórobeton, koncern Xella vedle toho vyrábí i vápencopískové tvárnice, sádrovláknité a izolační desky. Patří do mezinárodního koncernu Xella International GmbH, který je jedním z předních podniků na evropském trhu se stavebninami.

zpráva ČTK