Průmysl a obchod

Firmě Xella CZ vzrostl zisk o 18 procent

Společnosti Xella CZ z Hrušovan u Brna, která vyrábí tvárnice Ytong, loni vzrostl zisk před zdaněním o 18 procent na 753,49 miliónu korun. Tržby se zvýšily o devět procent na 2,144 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

„Zhruba od poloviny roku 2019 je viditelné zpomalení sektoru, který se zpožděním následuje celou ekonomiku. Velkou překážkou dalšího růstu stavebnictví je nedostatek pracovní síly. Rok 2019 byl, co se týká objemů prodeje, v první polovině roku nadstandardní, v druhé polovině roku došlo bohužel k výraznému propadu,“ uvedlo vedení podniku ve výroční zprávě. Xella CZ ve svých třech závodech vyrobila o 2,8 procenta více tvárnic než v roce 2018.

Pro letošní rok předpokládalo vedení firmy původně stagnaci nebo mírný nárůst v závislosti na dalším vývoji stavebního trhu v Česku. Situaci po vypuknutí pandemie koronaviru označilo za nestabilní a rychle se měnící, v době vydání výroční zprávy na konci března tak nebylo možné odhadnout vliv této situace na hospodaření firmy pro letošní rok.

Xella CZ vyrábí v Hrušovanech u Brna, Chlumčanech na Plzeňsku a Horních Počaplech na Mělnicku, v roce 2019 pro ni pracovalo v průměru 329 lidí, tedy o 15 zaměstnanců více než v roce 2018. V ČR vyrábí pórobeton, koncern Xella vedle toho vyrábí i vápencopískové tvárnice, sádrovláknité a izolační desky. Patří do mezinárodního koncernu Xella International GmbH, který je jedním z předních podniků na evropském trhu se stavebninami.

zpráva ČTK