Průmysl a obchod

Fond bydlení změní název na Státní fond podpory investic

Dosavadní Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) změnil 1. 6. název na Státní fond podpory investic (SFPI). Spolu se změnou názvu se postupně rozšíří působnost fondu o podporu regionálního rozvoje a některých činností v cestovním ruchu. Změna názvu nebude mít vliv na práva, povinnosti a závazky Státního fondu rozvoje bydlení, uvedl fond v tiskové zprávě.

„Všechny smlouvy, uzavřené Státním fondem rozvoje bydlení do 31. 5. 2020, zůstávají v platnosti a žádné údaje v nich uvedené se nemění. V platnosti zůstane i číslo datové schránky, stejně jako telefonické kontakty a poštovní doručovací adresa,“ uvedl fond.

Vládní novelu, která změnu názvu předpokládala, schválila Sněmovna v listopadu, Senát v březnu a v polovině března ji podepsal prezident. Dosavadním hlavním úkolem fondu byla podpora soukromých a obecních investic do výstavby, oprav a modernizace bytů. Nyní se zaměří také na regionální rozvoj, územní plánování, cestovní ruch a stavební řád. Do budoucna by měl být fond podle ministerstva pro místní rozvoj i alternativou k evropským fondům.

Podle ředitelky SFPI Hany Pejpalové se činnost rozšíří postupně, půjde o dlouhodobý proces. První program, který se nebude primárně týkat bydlení, bude podpora poskytovaná na revitalizaci brownfieldů pro nepodnikatelské využití. Program by měl být otevřen na přelomu letošního roku.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) při projednávání novely zdůrazňovala, že podpora bydlení se omezovat nebude. Naopak nově podle ní přibude podpora družstevního bydlení. Piráti ve Sněmovně neprosadili pozměňovací návrh, aby nový fond dával na bydlení nejméně 70 procent rozpočtu. Přejmenování fondu a výdaje s tím spojené vyjdou podle ministerstva asi na 880 000 korun. Náklady zahrnují například výměnu formulářů, razítek, platebních příkazů nebo úpravu webových stránek. Nový web je na adrese www.sfpi.cz.

Investiční fond získá podle novely přístup do základních státních registrů. Žadatelům o podporu by tak měla ubýt administrativa. Jejich přesnější evidence by měla zabránit tomu, aby čerpali státní podporu na stejnou činnost opakovaně. Zlepšit by se měla také možnost fondu vymáhat dluhy, například v případě, že dlužník změní jméno.

Vláda v březnu schválila návrh MMR na zvýšení výdajů SFRB na letošní rok o 1,1 miliardy na 4,12 miliardy korun. Jde o peníze, které ve fondu zůstaly z loňského roku. Dodatečné peníze budou použity pro program Výstavba pro obce, který vláda schválila loni. Na stavbu sociálních bytů stát poskytne obcím stoprocentní dotaci. Příjmy mají zůstat 1,24 miliardy.

zpráva ČTK