Průmysl a obchod

Havířov má nově opravené náměstí za 52 miliónů

V Havířově v městské části Šumbark skončila oprava náměstí T. G. Masaryka, které je nejstarším náměstím ve městě. Komplexní renovace, která začala loni v srpnu, stála bezmála 52 mil. Kč. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Eva Wojnarová.

„Vytvořili jsme tady klidovou i společenskou zónu, zklidnili automobilovou i autobusovou dopravu jejím vytěsněním do bočních ulic a instalovali kvalitní mobiliář,“ uvedl primátor Zdeněk Osmanczyk. Na místě přibyla nová zeleň a vzrostl počet parkovacích stání, který se z původních 54 míst zvýšil na 87. Renovace náměstí zahrnovala také opravu anglických dvorů a vstupních schodišť bytových domů.
„Nechybí cyklostezka, nové autobusové zálivy, zpevněné plochy a nové chodníky, náměstí má nové veřejné osvětlení a v neposlední řadě veřejné toalety. Všemu předcházela rekonstrukce inženýrských sítí,“ uvedla Wojnarová.
Kromě náměstí byla v Šumbarku před několika dny otevřena nová lokalita nazvaná Krásná rokle, kde obyvatelé najdou například čtyři dětská hřiště, odpočinkovou zónu nebo vyhlídkovou věž. Vysázena tam byla také nová stromová alej. Stavba, která zahrnovala například i rekonstrukci chodníku nebo veřejného osvětlení, stála 31 mil. Kč, část nákladů pokryla evropská dotace.

zpráva ČTK