Průmysl a obchod

Heluz investoval do rozvoje výroby více než 16,5 miliónu korun

Nové technologie zpracování, propojení provozů a rozšíření skladovacích kapacit byly hlavním předmětem letošních nemalých investic předního výrobce cihelných produktů společnosti HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s. V budoucnu lze vlivem těchto kroků očekávat další optimalizaci výroby, zvýšení kvality produktů i nabízených služeb.
Nejzásadnější podíl celkových investovaných prostředků ve výši 15,5 mil. Kč byl směřován do výrobních závodů v Hevlíně. Zde byla pro provoz za cca 12 mil. Kč vyvinuta nová technologie slámové linky, jejíž součástí je i drtič slámy. „Důvodem této technologické inovace je obecný nedostatek pilin a buničiny coby důležitých surovin potřebných pro výrobu cihel. Jemně rozdrcená sláma z naší na zakázku vyrobené linky může zmíněné suroviny nahradit, přičemž zůstává zcela přírodní surovinou bez chemických přísad,“ uvádí obchodní ředitel Jan Krampl.
Na opravu a rozšíření skladovací plochy, která zajistí dostatečnou kapacitu pro zásoby a tím i větší flexibilitu a plynulost při realizaci objednávek, byly dále v Hevlíně investovány cca 2 mil. Kč. Další částka přesahující 1,5 mil. Kč pak byla použita na propojení přípraven starého a nového hevlínského závodu. „Realizace dosud probíhá a dokončena by měla být v březnu příštího roku. Od zrekonstruované přípravny očekáváme zlepšení kvality suroviny a celkové zefektivnění naší výroby,“ doplňuje Krampl.
Menší, ale neméně významné finanční objemy HELUZ vynaložil také ve svých závodech v Libochovicích a Dolním Bukovsku. Rozsáhlejší oprava libochovické pece zajistí zvýšení rozměrové stability cihel a přesnější řízení pece. Oprava brusek pak umožní zvýšení zdejší výroby broušených cihel až o 30 %. Půl miliónu korun bylo věnováno také na opravy skladovacích ploch v Dolním Bukovsku.
tisková zpráva